Noul Penny a fost respins! Fațada de 70 de metri a stârnit critici dure

Autor  Ionel Lespuc   în       13 ore în urmã  

Un nou magazin Penny, propus pe strada Borhanciului din Cluj-Napoca, a generat dezbateri aprinse în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, desfășurată miercuri, 21 mai. Deși dezvoltatorul – compania REWE Projektentwicklung România – a venit cu un Plan Urbanistic Zonal pentru edificarea unui centru comercial de 1.500 mp, la parter, cu parcare și spații verzi, proiectul a fost retras pentru reconfigurare.

Principalul motiv: o fațadă de aproape 70 de metri la stradă, considerată excesivă

„Este o lungime exagerată a fațadei. Un zid cu lungime infinită, fără precedent în zona Borhanci, cu o singură excepție,” a declarat arhitectul Voicu Bozac, membru al comisiei. El a criticat în termeni clari conceptul de „big-box între case”, care nu respectă caracterul rezidențial al cartierului.

Arhitectul Șerban Țigănaș a fost și mai tranșant: „Este non-arhitectură. Ceea ce spuneți, că atât s-a putut după consultări cu diverse comisii ale primăriei, nu legitimează această fațadă. Este dezavantajos și pentru utilizator, și pentru cetățean, și pentru clienții Penny.” El a cerut lărgirea trotuarului și plantarea unui aliniament de arbori care să estompeze impactul vizual al clădirii, exprimându-și totodată îngrijorarea privind eventuale reclame de mari dimensiuni.

Un magazin de cartier, nu un reper rutier

Viceprimarul Dan Tarcea a intervenit și el în dezbatere: „Magazinul nu trebuie să fie vizibil de la kilometri distanță. Este un supermarket de cartier. Locuitorii știu că e acolo.”

În urma acestor observații, proiectul a fost retras; urmează să fie reconfigurat. „Miza este să aveți un obiect reușit pentru cartier,” a subliniat arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop.

Terenul are o suprafață de 7.200 mp. Pe lângă clădirea comercială și parcarea aferentă, documentația prevede și o subzonă pentru spații verzi cu acces public nelimitat – un părculeț destinat cartierului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.