Nouă case de vacanță propuse pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați într-o zonă de basm

Un proiect cu nouă case de vacanță propus într-o zonă foarte atractivă din punct de vedere turistic din județul Cluj a fost avizat favorabil de specialiștii în urbanism în ședința CTATU din această săptămână de la Consiliul Județean.
20.700
de metri pătrați reprezintă suprafața totală a amplasamentului pe care urmează să fie construit micul sat de vacanță din localitatea Dealu Negru, comuna Călățele.
Proiectul propune construirea a nouă cabane (case temporare) în satul Dealu Negru, comuna Călățele, pe o suprafață de peste 2 hectare. Proiectul se află în faza studiului de oportunitate pentru „elaborare plan urbanistic zonal pentru introducere în intravilan, parcelare și reglementare în vederea construirii de locuințe temporare”.
Amplasamentul, în suprafață de 20.700 mp, este situat în extravilanul satului Dealu Negru, comuna Călățele. Acesta are o formă neregulată și este format din trei parcele: una de 11.325 mp, a doua de 4.375 mp, iar a treia de 5.000 mp. Categoria de folosință pentru toate cele trei parcele este de fâneață.
Potrivit documentației, amplasamentul studiat este liber de construcții. Situl se află în proprietate privată, în extravilanul localității din zona vestică a satului Dealu Negru, în vecinătatea Bisericii Ortodoxe, cu acces din DN1R, prin intermediul unui drum având finisajul la nivel de piatră spartă.
Situl este delimitat la sud, est și vest de proprietăți private, iar la nord se învecinează cu strada principală din care se face accesul spre parcelă.
Tema de proiect prevede elaborarea unui studiu urbanistic pentru introducerea în intravilan, reglementarea și parcelarea terenului studiat, în vederea stabilirii condițiilor de construire și reglementării accesului pe viitoarele parcele. Scopul final al proiectului îl reprezintă construirea de locuințe temporare, cu anexele aferente și o zonă de spații verzi destinate recreerii.
CITAT
„Ansamblul de locuințe temporare ca parte a unui ansamblu de dimensiuni reduse propus va accentua caracterul localității Dealul Negru, acela de destinație de petrecere a timpului liber și de locuire temporară. Totodată documentația vizează completarea soluției de mobilitate a zonei prin studierea accesului auto și reglementarea unui profil de drum mai adaptat cerințelor curente și viziunii de dezvoltare avută în vedere de administrația locala – aceea de modernizare a drumului spre ‘Satul de Vacanță Călățele’. Amplasamentul studiat beneficiază de utilitățile edilitare prezente pe drumul de acces – curent electric și apă potabilă”.
Fragment din documentația tehnică a proiectului
Accesul se realizează din DN1R, prin intermediul unui drum public pietruit, din zona Bisericii Ortodoxe.
Lucrările prevăzute în studiul prezentat în ședința Comisiei tehnice de urbanism nu impută costuri pentru autoritățile publice locale. Terenurile prevăzute a fi dezmembrate pentru asigurarea profilelor stradale ale drumurilor adiacente în partea de nord și sud vor fi trecute în cartea funciară cu titlul de drum și se vor putea utiliza pentru extinderea rețelei publice de drumuri.
Beneficiarii investiției sunt soții Veronica și Călin Marta, iar proiectul a fost realizat de către s.c. Bruta Plan s.r.l. din Cluj.