Noroc cu Untoldul și cu sportul. Clujul stă prost cu turismul

Suntem orașul-minune, „e fain la Cluj”, dar cu turismul suntem departe. Nu există o strategie corerentă de atragere a turiștilor, iar cifrele confirmă că e mult până departe.
Conform ultimelor date publicate de INSSE, în primele 9 luni ale anului 2022 au sosit la Cluj- Napoca 294.205 turiști, numărul înnoptărilor transmise de unitățile de cazare fiind de 519226, cu 35% mai mult decât în aceeași perioadă din anul precedent. Numai că în anul precedent a fost pandemie. Cifra este mică, Clujul este mult în urma Sibiului, Bucureștiului, chiar și a Sighișoarei. Ce ne-am face fără Untold, Electric Castle, fotbal și baschet?
Primăria Cluj-Napoca are un serviciu de relaţii comunitare şi turism, care promovează destinaţia turistică Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică şi infopoint-urile prezente în cadrul principalelor evenimente culturale şi sportive din arealul municipiului, precum și prin materiale informative și promoționale oferite organizatorilor de evenimente, unităților de cazare etc.
Prin informațiile oferite, Centrul de Informare Turistică se adresează atât vizitatorilor municipiului Cluj-Napoca, cât şi clujenilor care vor să-şi cunoască mai bine oraşul şi posibilităţile de petrecere a timpului liber. De asemenea, unităţile cu profil turistic, cultural sau de divertisment au posibilitatea de a fi promovate prin Centrul de Informare Turistică, dar şi pe site-ul de promovare turistică www.visitcluj.ro.
Primarul Emil Boc susține că „au fost distribuite hărți și ghiduri ilustrate, stickere și tatuaje temporare cu mesaje virale despre Cluj, pliante şi broşuri informative, în mai multe limbi de circulaţie internaţională și regională – engleză, franceză, germană, maghiară, italiană și altele”. Un mesaj viral ne spune cineva, vă rog?
În acest an, 25.800 de turiști s-au adresat pentru informații directe Centrului de Informare Turistică și infopointurilor prezente la evenimente sau au beneficiat de materiale informative și de promovare. Majoritatea turiștilor care s-au adresat Centrului de Informare Turistică (75%) au fost străini, ţările de provenienţă fiind: Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Israel, Ungaria, Polonia, Olanda, Cehia, Italia, SUA, Belgia, Elveția, Austria, Ucraina, Irlanda, Canada, Danemarca, Portugalia, Moldova, Estonia și altele.
Clujul are o pagină online de promovare turistică, www.visitcluj.ro.
Circa 100.000 de persoane au vizitat acest site anul trecut. Media9 scria că a atins prima sa sută de mii de vizitatori din 2022 în 7 ianuarie.
Prin pagina de web www.visitcluj.ro, Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziţia celor interesaţi informaţii de natură turistică, în mai multe limbi de circulaţie internaţională: atracţii turistice din Cluj- Napoca şi împrejurimi – obiective turistice și culturale: muzee, biserici istorice, palate, monumente și grupuri statuare, locuri de promenadă etc.; instituții de cultură – teatru, operă, filarmonică, centre culturale etc.; itinerarii turistice și tururi ghidate; gastronomie locală/ restaurante, cafenele, baruri, cluburi; shopping/ centre comerciale, relaxare SPA&Wellness și alte posibilitățile de agrement și de petrecere a timpului liber; baza de cazare; programul evenimentelor; istoria şi legendele Clujului; transport public, taxi, parcări, închirieri vehicule, modalități de a ajunge la Cluj-Napoca și alte informații utile. Din acest an, serviciile online includ și un chatbot cu întrebări și răspunsuri.