Nordul Clujului, noul centru. În 10 ani, vom avea nevoie de hartă ca să ne orientăm pe acolo

Nordul Clujului se transformă. Unde cândva erau fabrici, depozite și terenuri părăsite, azi se pun bazele unui oraș paralel: tren metropolitan, culoar de mobilitate, mall-uri, turnuri, școli private și spații verzi. Într-un deceniu, n-o să mai recunoști zona fără aplicație de orientare. Poate vă îndoiți de proiectele publice și este de înțeles; dar nu vă îndoiți de cele private, acestea au pornit deja la drum.
La capitolul public, administrația locală promite mari transformări. Trenul metropolitan va lega Gârbăul de Bonțida, cu 23 de stații și 30 de garnituri pe zi, pe infrastructura CFR existentă/în curs de modernizare. Apoi, culoarul de mobilitate din nord va conecta velo și auto zona gării de estul orașului, prin lărgirea și modernizarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii. De altfel, podul Răsăritului a fost primul pas.
Zona IRA va găzdui o stație intermodală care va face joncțiunea între metrou, tren și troleibuze.
Pe frontul privat, fostele platforme industriale devin cartiere noi. Pe fosta Carbochim, grupul Iulius dezvoltă proiectul Rivus, cu mall, birouri și funcțiuni culturale, un spațiu mixt care va dispune de peste patru hectare de spații verzi.
În apropiere, se construiește ansamblul Oxygen, cu trei turnuri de 18 etaje, iar parcul Feroviarilor, reamenajat recent, va fi ca o curte a acestui proiect. Oxygen are două avantaje strategice: este aproape și de centru, dar și de dezvoltările din zona de nord.
Nu departe, Prime Kapital vrea să transforme terenul Sanex într-un ansamblu de peste 17 hectare, cu retail, birouri și locuire. PUZ-ul e în fază avansată, iar dezvoltatorul promite contribuții serioase la infrastructura publică.
În peisaj apar și alte proiecte ambițioase: ERA Hexagon, lângă gară, cu soluțiile sale inovatoare de încălzire/răcire, Elite City și Elite Junior, înspre strada Fabricii, cu izolarea fonică dusă la extrem, TDR, Armătura și altele – toate cu funcțiuni mixte și zeci de mii de metri pătrați de construcții planificate.
Să nu uităm, Remarul 16 Februarie a anunțat un turn de 28 de etaje. În aceste proiecte există prevăzute spații pietonale și verzi, zone de promenadă pe malul Nadășului/Someșului, școli, grădinițe și creșe. Fiecare dezvoltator și-a asumat să modernizeze segmente din domeniul public, ca investiție directă în beneficiul orașului. Dar sunt și beneficii indirecte.
Dacă toate planurile se concretizează, în 2035 vom vorbi despre nordul Clujului nu ca despre un spațiu de ocolit, cum a fost multă vreme, ci ca despre un rival urban al centrului istoric. Un oraș în oraș, cu tot ce trebuie: culoare de mobilitate pietonale, velo, feroviare sau rutiere, shopping, cafenele, zone de agrement. Și da, vom merge să vedem acolo spectacole de dans și expoziții de artă.