Nicio tensiune pe Valea Uzului, doar provocări. Lider UDMR criticat de maghiari
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a fost ironizat atât de presa din România, cât și de cea din Ungaria. Unul dintre principalii organizatori ai evenimentului comemorativ de luni, de la cimitirul internațional din Valea Uzului, Borboly a anunțat o mobilizare excepțională, 10.000 de oameni veniți din secuime și din Ungaria. Au fost însă de peste zece ori mai puțini și nu au existat incidente. Asta în ciuda unor măsuri care ar putea fi interpretate ca provocatoare, de exemplu închiderea drumului județean care leagă localitatea băcăuană Dărmănești de zona cimitirului.
“Organizatorii au anunțat cu aplomb prezența a 10.000 de unguri, azi, la Valea Uzului, ca replică la manifestația românească din 6 iunie, Ziua Eroilor. Dar, conform Jandarmeriei Române, la Valea Uzului e un mare „fâs”: sub o mie de participanți”, scrie Active News.
Borboly și-a găsit critici și în presa de limbă maghiară, care a urmărit cu atenție evenimentul de pe Valea Uzului. Iată ce scrie publicația itthon.ma: “Inițial, programul evenimentului organizat de Primăria Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita și Centrul Cultural al județului Harghita nu a inclus niciun vorbitor politic. Cu toate acestea, conform informațiilor noastre, Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a vorbit în mod neașteptat în timpul pauzei dintre programul cultural și liturghie”. Ziarul s-a întrebat și cât de etic este să vorbească Borboly, socotit unul dintre principalii vinovați pentru situația cimitirului internațional din Valea Uzului.
În 16 mai, crucile și monumentul dedicat eroilor români au fost acoperite cu saci negri de gunoi de către un grup de maghiari. O zi mai târziu, liderul unionist George Simion a fost agresat la fața locului. Tensionarea crescândă a lucrurilor, prin declarații provocatoare și decizii administrative ale autorităților maghiare, precum închiderea cu lacăt a cimitirului, a creat o atmosferă tensionată și a incitat spiritele naționaliste, astfel încât comemorarea eroilor de către câteva sute de români din data de 6 iunie a escaladat într-un incident, care putea denegera, ca urmare a deciziei liderilor UDMR Harghita de a organiza un lanț uman pentru „apărarea cimitirului”. În cele din urmă, românii au pătruns în cimitir pentru a comemora eroii îngropați în necropolă, Jandarmeria precizând că nu au fost înregistrate violențe.