Nemulțumirile unei clujence: „Eu, în cartierul meu de 5 stele, mă aștept să am niște becuri aprinse seara, nu să mă împiedic de bordurile proaspăt puse, pentru că e beznă ca noaptea la Cascada Răchițele”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     24620 Vizualizări.  

O postare pe un grup civic din Cluj a încins spiritele și a dat naștere la zeci de mesaje, unele pro, altele contra celor afirmate. O tânără mămică ce locuiește în cartierul Grigorescu s-a arătat extrem de nemulțumită de activitatea administrației locale.

Citește și articolul 1.500 de clujeni în ploaie, la deschiderea târgului de Crăciun + Ce bunătăți găsești la căsuțele din Piața Unirii. GALERIE FOTO

Clujeanca a fost cu fiica ei de numai 4 ani la inaugurarea târgului de Crăciun pentru a fi prezente la bucuria tuturor copiilor din această perioadă a anului: aprinderea beculețelor.

Sursa foto: Pagina Târgul de Crăciun Cluj Napoca 2022
Sursa foto: Pagina Târgul de Crăciun Cluj Napoca 2022
Doar că, reclamă clujeanca, luminițele s-au aprins cu 20 de minute întârziere față de programul fixat, „pentru că s-au proiectat filmele comemorative ale evenimentelor anterioare”, iar ea și fiica sa, împreună cu mulțimea din Piața Unirii, au fost nevoite să îndure ploaia torențială care a căzut neîncetat vineri seara.
Dar asta n-a fost totul. Tânăra a mai reclamat că, în „Clujul de cinci stele”, există doar un singur autobuz (o singură linie, busul 30 – n.r.) care leagă centrul de Grigorescu – „o rută supra-aglomerată”-, că în stațiile CTP nu te poți adăposti, că o ploaie, nu neapărat torențială, dă peste cap traficul auto și provoacă bălți uriașe, și că în partea de cartier în care locuiește iluminatul nu funcționează noaptea, iar bălțile au apărut deja pe străzile proaspăt asfaltate.
Iată câteva dintre nemulțumirile pe care le-a exprimat ea pe grup:
  • E vorba de o administrație publică care știe să își facă reclamă ca nimeni alta, și atât.
  • E vorba de nesimțirea cu care programezi un eveniment la ora fixă și nu respecți programarea.
  • În cartierul meu de cinci stele unde se făcea economie la electricitate și nu funcționa iluminatul public, am nimerit în mijlocul unei bălți gigantice pe strada proaspăt asfaltată.
  • Eu, în cartierul meu foarte apreciat și unde, dacă nu mă nășteam nu mi-aș fi permis veci să mă apropii de un apartament, mă aștept să am niște becuri aprinse din loc în loc seara, în loc să mă împiedic de bordurile proaspăt puse pentru că e beznă ca noaptea la Cascada Răchițele.
Întreaga postare mai jos:
„Să leșin în orașul de cinci stele nu alta, domnul primar face deja marca înregistrată întârzierile. Nici măcar luminile la târgul de Crăciun nu s-au aprins la ora anunțată, ci au avut vreo 20 de minute întârziere, pentru că pe o ploaie torențială s-au proiectat filmele comemorative ale evenimentelor anterioare (să se vadă că domnul Bloc lucră, nu șade!!).
A fost minunat apoi tot în orașul de cinci stele să aștept singurul autobuz care leagă centrul de Grigorescu, în aceeași ploaie torențială cu un copil murat pentru că a căzut într-o baltă gigantică lângă Melody, fără posibilitatea de adăpostire în stația de cinci stele.
Măcar aș fi putut să pedalez pentru un bilet gratis, noroc de Vinerea Verde, dar ghinion că e tot nesemnalizată și biletele se pot valida în bus fără probleme. Apoi, în cartierul meu de cinci stele unde se făcea economie la electricitate și nu funcționa iluminatul public, am nimerit eu în mijlocul unei bălți gigantice pe strada proaspăt asfaltată. Am cărat și un păhărel de carton de la târg, coșuri de gunoi nema. Per ansamblu, Clujul are acum mii de stele.
Later edit pentru că văd că multă lume se agață de ce e mai neimportant în postarea asta: nu e vorba de târgul de Crăciun sau că a plouat. E vorba de o administrație publică care știe să își facă reclamă ca nimeni alta, și atât. E vorba de nesimțirea cu care programezi un eveniment la ora fixă și nu respecți programarea.
Nu vă sună cunoscut? Pentru că mie, da, așa cum în fiecare zi trec pe lângă unul din tronsoanele marii betonări ale Someșului, care trebuia inaugurat de jumătate de an și la care s-a schimbat plăcuța cu termenul peste noapte, din iunie 2022 în 2023. Sau așa ca la podul Porțelanului sau parcul de la Teatrul Național.
E vorba de aceeași problemă semnalată deja de foarte multă lume, CTP și transportul spre cartiere – un autobus care leagă o ruta supraaglomerată și care circulă prost. Niste stații frumoase pentru că nu au magazinașe de cartier și copertine de plastic – dar nefuncționale pentru cei 100 de oameni care stau relativ frecvent în ploaie, că nu suntem în Caraibe, suntem în depresiunea Transilvaniei.
Apropo de asta, un pic și despre panourile alea ridicole despre căsuțe. E despre ameliorarea calității vieții în cartiere unde tocmai s-au asfaltat străzi din nou în mod nu tocmai necesar, s-au pus borduri (de neescaladat pentru un cărucior, de exemplu, dar nu și pentru mașini), dar nu s-au putut angaja un proiectant care să vadă înclinația terenului sau ce s-o mai măsura ca să nu băltească apa pe strada.
Și în final, este despre niște beculețe din centru drăguțe și sclipicioase (și aș fi ipocrită să nu spun că da, m-am dus cu copilul să le văd, pentru că îmi face plăcere fața ei radioasă la un spectacol care pentru foarte mulți dintre comentatori este sub nivelul lor). Eu nu sunt sub nivelul unui copil de patru ani și nici moft nu e să participi la evenimente organizate de primărie, fac parte din viață în colectivul urban și e normal să fie organizate, dar cu cap).
Doar că pe lângă beculețele sclipicioase, eu în cartierul meu foarte apreciat și unde, dacă nu mă nășteam nu mi-aș fi permis veci să mă apropii de un apartament, mă aștept să am niște becuri aprinse din loc în loc seara, în loc să mă împiedic de bordurile proaspăt puse pentru că e beznă ca noaptea la Cascada Răchițele. Și poate niște coșuri de gunoi aș vrea. Sau e deja moft (vă rog, fără comparații cu Londra și Japonia, că atunci comparăm și altele…)?”, a reclamat Alexandra Păvăloiu, pe grupul Clujul Civic.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.