Multă istorie la Gilău. Șapte monumente protejate, dintre care cinci în patrimoniul reprezentativ

Autor  admin   în       4 years în urmã     2865 Vizualizări.  

Specialiștii care realizează Planul de amenajare a teritoriului județean (PATJ) au inventariat monumentele istorice ale Clujului, bucată cu bucată (AICI). Desigur, cele mai multe dintre acestea sunt în Cluj-Napoca. Din zona metropolitană, cele mai multe se află însă în Gilău: șapte.

Desigur, totul se învârte în jurul Castelului Wass-Banffy (foto sus), o comoară neglijată ani la rând, dar care ar putea crește potențialul turistic al localității. Iată ce monumente istorice apar pe lista elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România, în anul 2010, mapate pentru PATJ de de Banca Mondială, în 2020:

  • două corpuri ale Castelului Wass-Banffy, inventariate separat; datează din secolele XV-XVI și sunt în stare medie
  • parcul castelului, de 11 hectare, datând din secolul al XIX-lea
  • conacul Gallus (foto jos), din secolul al XIX-lea, devenit depozit de materiale de construcție, aflat în stare medie
  • conacul din sat, devenit internat, de secol XIX
  • două șuri, construite în secolele XVIII și XIX

Primele cinci sunt considerate de patrimoniu reprezentativ. Șurile fac parte din patrimoniul preindustrial prelucrător.

Castelul Bánffy a fost construită după 1439, din ordinul episcopului Gheorghe Lepes. În jurul anului 1500, cetatea inițială a fost transformată de episcopul Ladislau Geréb în castel în stil renascentist. În anii 1599 și 1601 s-a aflat în posesia lui Mihai Viteazul. Castelul este înconjurat de un parc natural. Distrus într-un incendiu, castelul a fost reconstruit și restaurat în mai multe rânduri. 

Castelul este acum în plin proces de restaurare. El a fost retrocedat familiei Barcsay, care l-a cumpărat în 1911, apoi vândut omului de afaceri ungar Nagy Elek, originar din Ardeal. Lucrările au început în 2017 și ar trebui să se încheie în toamna lui 2021, iar cea care supervizează execuția este Fundația Traditio Transilvanica. Este o investiție de aproape 22 de milioane de lei, iar cei mai mulți bani provin din fonduri europene. Castelul ar urma să găzduiască evenimente culturale.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.