Moților cu sens unic. Laboratorul de trafic rutier de la UTCN respinge soluția

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     3063 Vizualizări.  

Invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, a fost prof. dr. Nicolae Filip, decanul Facultății de autovehicule rutiere, mecatronică și mecanică din cadrul UTCN, șeful laboratorului de trafic rutier. Acesta a vorbit despre soluțiile de trafic din Cluj-Napoca și a comentat o afirmație conținută în raportul primarului Emil Boc, pe anul 2021.

„Pe segmentul Clinicilor – George Coșbuc, circulația se va desfășura în sens unic, pe direcția spre Calea Mănăștur, circulația în ambele sensuri fiind posibilă doar pentru transportul public în comun, prin benzi dedicate”, arată primarul în raportul său. Informațiile sunt că întreaga arteră va avea sens unic până la Primărie, cu benzi bus pe laturi și două benzi generale spre Mănăștur. Decizia nu este însă definitivă.

Moților va avea sens unic! Emil Boc dă luni ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul care va lega direct Calea Mănăștur de podul Garibaldi

Nicolae Filip se opune însă unei asemenea soluții. “Am simulat toate posibilitățile pentru realizarea benzii dedicate și este posibilă. Nu susțin sensul unic pe Moților, din punct de vedere tehnic. Este opinia mea și a laboratorului. Moților este o stradă de legătură, generoasă, cu două benzi pe sens, care își îndeplinește funcția”, a spus Filip. Dacă Moților va avea sens unic dinspre centru, tot traficul din Mănăștur ar urma să curgă pe Clinicilor. “Clinicilor intră în piața Lucian Blaga, care are deja penalizări de trafic destul de serioase. Nu mă încântă această soluție din punct de vedere a mișcării flotelor de automobile”, a adăugat decanul Facultății de autovehicule rutiere, mecatronică și mecanică.

O decizie privind situația de pe strada Moților urmează să se ia în Comisia de siguranța circulației, din cadrul Primăriei, din care face parte și Nicolae Filip. Nu e nicio grabă, benzile dedicate pe Moților și pe Calea Mănăștur se vor amenaja abia după finalizarea proiectului de lărgire a carosabilului în zona Platinia.

Filip a mai menționat că sunt și alte zone unde s-ar putea amenaja benzi dedicate pentru mijloace de transport în comun. O posibilitate o reprezintă cartierul Zorilor. Pe de altă parte, a admis că rețeaua de transport este foarte înghesuită și că deciziile sunt greu de luat.

About