În august 2018 s-a lansat ideea concursului de soluții pentru zona Sopor, care ar urma să fie noul și modernul cartier de 237 de hectare al Clujului. Atunci, la Realitatea FM, Emil Boc a fost întrebat dacă planul urbanistic zonal va trebui să conțină și stații de metrou. Dacă tot facem un plan pe 50-100 de ani de acum înainte, să avem și asta în vedere. Primarul a fost însă sceptic și a spus că nu are ce să caute metroul în Sopor. Iată că acum, în august 2019, Boc nu mai este sceptic. Dimpotrivă. Vede altfel viitorul decât în urmă cu un an.
„Pe termen lung nu este exclus ca la un moment dat inclusiv o linie de metrou să ajungă în Sopor, undeva în etapa a treia a proiectului, peste mulți ani de acum înainte. Axa principală va fi evident Mănăștur-IRA, dar după aceea vom avea în vedere aceste zone, pe orizontală, pentru că nu ne putem duce pe deal cu metroul. Despre acest lucru vom vorbi însă în momentul în care zona va ajunge la amploarea necesară acestui mijloc de transport”, a explicat Boc la radio Napoca FM.
Arhitecții care organizează concursul de soluții pentru zona Sopor spun că nu li s-a comunicat nimic despre o posibilă stație de metrou. „Nu am primit nimic care să menționeze o stație de metrou, așa că în tema de concurs nu apare. Sigur că, dacă Soporul ar urma să fie cel mai inteligent cartier al Clujului, ar trebui să aibă și o stație, dacă se estimează că metroul va fi extins în această direcție. Mie personal mi s-ar părea normală o legătură cu calea ferată, care este limitrofă zonei studiate”, a spus Codruța Pop, organizatorul concursului de soluții pentru PUZ Sopor.
Azi, la Napoca FM, primarul a detaliat viziunea sa despre zona Sopor. Deocamdată, tot ce promite concret este trotuar și o linie de autobuz.
”Sopor este una dintre zonele de maxim interes pentru oraș în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea. Lucrăm la trei proiecte pentru colonia Sopor: în primul rând este cartierul nou, unde este un concurs internațional cu finalitate undeva în luna octombrie. Va fi cel mai modern cartier din România, după standarde europene, mondiale. Al doilea proiect vizează realizarea unei străzi Sopor de 18 metri lățime, în paralel cu proiectul Centurii Metropolitane, pentru că trebuie să existe corelarea cu acest proiect. Realizăm întreținerea străzii până la terminarea lucrărilor la rețele și lucrăm acum cu poliția pentru a găsi o soluție pentru a putea realiza un trotuar și dorim și introducerea unei linii de transport public. Totul depinde de decongestionarea circulației de la legătura cu Gheorgheniul, unde se sugrumă circulația. Al treilea proiect: la solicitarea cetățenilor din zonă, dorim amenajarea unei intrări în baza sportivă din Gheorgheni de pe strada Soporului. Acum cei din zonă fac 15 minute ca să înconjoare să poată intra în baza sportivă”, a spus edilul șef al Clujului.
Concursul de soluții pentru PUZ Sopor a fost publicat pe platforma de achiziții publice în 6 iunie, iar data limită de depunere a ofertelor este 2 octombrie.