Ministrul Burduja anunță „planul B” pentru hidrocentrala cu pompaj din județul Cluj
În contextul stagnării proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, vechi de 50 de ani, Ministerul Energiei a anunțat o nouă direcție pentru realizarea acestuia. Proiectul, aflat în faza de licitație pentru studiul de fezabilitate (SF) gestionată de firma de stat SAPE, nu a înregistrat progrese semnificative. Ca urmare, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat implementarea unui „Plan B”, bazat pe o colaborare cu doi giganți energetici internaționali: compania japoneză Itochu și grupul francez EdF.
Cele două companii și-au exprimat interesul de a prelua proiectul, inclusiv realizarea pe banii lor a studiului de fezabilitate, urmând ca ulterior să se ocupe și de proiectarea și construcția centralei. „EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. […] Cele două mari companii sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei”, a afirmat Burduja.
Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești este unul de mare importanță strategică pentru sistemul energetic românesc, contribuind la securitatea energetică, la stabilizarea prețurilor și la creșterea producției de energie curată. Deși este un proiect vechi, ministrul Burduja l-a scos din arhivă la începutul mandatului său și a solicitat conducerii SAPE să demareze licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Totuși, după un an, nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ, motiv pentru care s-a decis adoptarea unei noi strategii. „Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă”, a declarat ministrul.
Dacă acest nou parteneriat va fi finalizat, proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, estimat la un miliard de euro, ar putea deveni o realitate, cu ajutorul acestor doi jucători importanți din industria globală energetică.