Mihai Curteanu: Ați paria pe longevitatea noii coaliții?

Autor  admin   în  ,      3 years în urmã     1838 Vizualizări.  

În politica de pe malurile Dâmboviței, lucrurile par a se fi așezat. Guvernul PSD – PNL – UDMR va ghida destinele noastre pentru perioada următoare, care nu se știe cât va dura. Vasile Dîncu a spus șapte ani, doar că nu e clar cât durează șapte ani în politică.

Această alianță hibrid nu are nici cea mai mică legătură cu doctrinele de partid și cu viziunea care stă la baza unei construcții politice sănătoase. Dar unii ar putea spune că și vremurile sunt ciudate, un argument perfect valid. 

Noua coaliție care a dat naștere unui guvern are obligația de a trece România prin această criză sanitară și socială. Va reuși? Nu pot decât să sper că da, indiferent de ceea ce îmi ghidează astăzi raționamentul. Acel raționament care îmi spune că o alianță între două partide cu viziuni diametral opuse, antagonice, care s-au “bălăcărit” reciproc peste tot unde s-au prins, două partide care de multe ori au trecut lupta politică și în spectrul personal, o astfel de alianță, cum spuneam, e greu de crezut că se va iubi pentru “interesul național”. Nu aș paria niciun leu pe longevitatea alianței. Voi? Dar sper și nu avem altă opțiune decât să sperăm cu toții că lucrurile vor funcționa, pentru că avem nevoie în aceste momente de stabilitate.

În altă ordine de idei, PNL a fost trântit la pământ în timpul negocierilor. Marcel Ciolacu a pus piciorul pe gâtul lui Nicolae Ciucă și a fost aplaudat la scenă deschisă. PSD a reușit să obțină un număr neașteptat  de ministere, făcând din marele PNL să pară un partid învins, care acceptă orice concesie, doar pentru a-și asigura supraviețuirea politică. Această alianță îi pune pe liberali pe un butoi de pulbere, mai ales în teritoriu. E previzibil că centrul nu va reuși să gestioneze relația între galbeni și roșii, care a fost și este una tensionată. Partidul mai are o problemă în urma plecării celor 18 parlamentari, în frunte cu Orban, care pe liduri de mandolină va construi o formațiune politică menită să rupă cât mai mult din electoratul PNL.

Ne uităm și spre USR, care trece oficial în opoziție. Partidul și-a demonstrat lipsa de experiență, dacă nu chiar incompetența (cu mici excepții) administrativă cât timp a fost la guvernare. Această scoatere în afara jocului politic poate salva și poate stopa căderea abruptă din sondaje a USR-ului. Adică în tot răul e și un bine.

AUR face ce știe mai bine, țipă, contestă, comunică intens, pe limba lui, cu electoratul prin George Simion și crește în sondaje.

Peste toți și toate, marele maestru al întregului joc este Klaus Werner Iohanis. Poate nu îl credeați capabil, dar da, el este tartorul. Nu vă place unde ne aflăm? Suntem fix unde ne-a dus președintele.

Mihai CURTEANU

Absolvent de drept, analist politic, participant activ la viața politică autohtonă, Mihai Curteanu s-a alăturat echipei Media9 pentru a susține și a promova o percepție realistă asupra evenimentelor politice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.