Metroul lor și metroul nostru. Ca să înțelegeți cât va dura

Consilierul local Călin Groza a făcut o comparație între o linie de metrou care s-a finalizat anul trecut și cea care ar trebui să înceapă la Cluj anul acesta. Milano vs Cluj.
La Milano, proiectul prevedea construirea a 15 kilometri de traseu și a 21 de stații. La Cluj, sunt 19 stații, dintre care etapa I are prevăzute 9; totalul linie ar urma să fie de 21 de kilometri.
“După 10 ani de construcție, incluzând proiectare, excavarea integrală a tunelurilor, realizarea stațiilor, la sfârșitul anului 2022 a fost dat în folosință primul tronson de 6 kilometri cu 6 stații care leagă aeroportul din Milano de centru”, spune Groza (foto). Deci șase kilometri cu șase stații în zece ani, iar provocarea Clujului este nouă kilometri și nouă stații în cinci ani, până în 2028. Să ridice mâna cine crede că e posibil.
Consilierul local vorbește și despre problemele cu care se confruntă un oraș care își construiește linie de metrou. Referindu-se la proiectul de la Milano, zice așa: “La partea de săpături s-a lucrat 24/7 și s-au evacuat 1,5 milioane mc de moloz, incluzând gestionarea a 75 mii curse de camion, într-un oraș dens populat, pentru procesul de îndepărtare a materialului excavat cu un impact minim asupra calității vieții locuitorilor. Evacuarea excavațiilor s-a făcut prin puncte din traseu care sunt apropiate de centura orașului către locații din periferie. În cazul Clujului, una din principalele provocări rămâne gestionarea a zeci de mii de curse de camion în condițiile în care centura va fi executată în paralel cu metroul și va adăuga un trafic de șantier suplimentar”.
La Milano, s-au folosit două echipamente TBM (tunnel-boring machines) în partea centrală și încă patru, de mai mici dimensiuni, în est și vest, pentru săparea tunelurilor, la adâncimi între 12-20 metri.
Așa cum știți, licitația pentru metroul Clujului a fost adjudecată, însă contestată. Se așteaptă rezultatul de la CNSC (Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor).