Metroul este „în grafic”, dar mai stă puțin. Se tot proiectează până la viitoarele alegeri

Proiectul metroului, care este “în grafic”, potrivit primarului Clujului, Emil Boc, începe cu o pauză. S-a constituit garanția bancară de bune execuții, din partea asocierii care a câștigat licitația, iar următorul pas era ordinul de începere a lucrărilor. Care însă nu a venit. Emil Boc a precizat astăzi că ordinul s-a dat cu data de… 1 septembrie. Socotind că încă nu e 1 iulie, constatăm că proiectul mai bate pasul pe loc încă două luni.
“Ordinul de începre a lucrărilor este dat, în baza solicitării lor (n.r. a executanților), începând cu data de 1 septembrie. Ei au solicitat, pentru organizarea de șantier, pentru pregătirea detaliilor, începând cu data de 1 septembrie”, a spus primarul, la Realitatea FM.
Doar că ordinul de începere a lucrărilor dă startul perioadei de proiectare de 12 luni, nu are nicio legătură cu organizarea de șantier. Partea de săpat începe după finalizarea proiectului, teoretic din vara anului viitor.
Cum spuneam și cu alt prilej, partea de săpături va crea un deranj major la Cluj. Iar amânarea momentului ajută electoral actuala administrație, în contextul alegerilor din septembrie 2024. De fapt, nu ajută, ci mai degrabă nu o încurcă.
Doar că timpul este foarte scurt. Termenul limită pentru finalizarea stațiilor și tunelurilor pentru primele nouă stații este 31 iulie 2026.
Metroul din Cluj va fi contruit de asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia – Alstom Transport – Arcada Company.
2031
este termenul final de finalizare a întregului proiect al metroului, cu toate cele 19 stații, din Sopor în Florești.
Proiectul Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 secunde: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 de trenuri / oră și sens).
Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile și rambursabile precum Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) 2021 – 2027 și Programul Operațional Transporturi (POT) 2021 – 2027.