Metroul din Cluj, proiectat greșit: de ce nu ajunge la aeroport?

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã  

Proiectul metroului din Cluj-Napoca este prezentat drept o soluție miraculoasă pentru mobilitatea din oraș, dar traseul stabilit de autorități pare greșit. Asta cred mulți specialiști. Iar asta pentru că metroul nu ar urma să ajungă la aeroport. În schimb, linia se bifurcă la mai puțin de doi kilometri de aeroport, iar călătorii sunt invitați să coboare cu bagajele la stația IRA și să aștepte trenul metropolitan – un alt proiect care, deocamdată, există doar pe hârtie.

În teorie, pasagerul ar trebui să:

1. Ia trenul metropolitan de la aeroport până la stația IRA.

2. Coboare cu bagajele și aștepte metroul.

3. Să urce în metrou pentru a continua călătoria în oraș.

Și invers.

Această soluție nu doar că este nepractică, dar este și în contrast cu modelele de transport din marile orașe europene, unde aeroporturile sunt legate direct de metrou sau tren rapid.

În schimb, metroul urmează să deservească zona CUG, o fostă platformă industrială, unde astăzi circulă deja tramvaiul. Deși se vorbește despre dezvoltarea viitoare a acestei zone, în prezent nu există un flux de călători care să justifice o investiție de acest tip.

Pe de altă parte, aeroportul nu doar că are un trafic semnificativ, dar acesta este și în creștere. Orice oraș care își propune să dezvolte un sistem de transport modern își leagă metroul direct de aeroport – nu la doi kilometri distanță, cu transferuri intermediare.

Dacă autoritățile nu modifică traseul acum, Clujul riscă să cheltuie miliarde de euro pe un metrou care nu rezolvă exhaustiv problemele de mobilitate. O legătură directă între metrou și aeroport ar fi:

• mai confortabilă – fără transferuri inutile și bagaje cărate între tren și metrou.

• mai eficientă – reducând timpul de transport către și dinspre aeroport.

• mai logică – aeroportul are nevoie de metrou mai mult decât zona CUG.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.