Metrou versus Someșul navigabil. Ce spune un arhitect bucureștean

Autor  admin   în       2 years în urmã     2417 Vizualizări.  

Prezent într-o emisiune la Cluj, arhitectul bucureștean Cătălin Iclozan, coordonatorul echipei de proiectare a cartierului Transilvania Smart City (TSC), a fost de părere că un alt proiect ar putea fi mai fezabil decât metroul: Someșul navigabil.

Cătălin Iclozan. Captură foto: Napoca FM

„Pentru un oraș de talia Bucureștiului, care are peste trei milioane de locuitori și o suprafață imensă, da, merită să faci un metrou. Dar pentru Cluj, un oraș mult mai mic, nu cred că merită să sapi în dealurile ăstea, că nu sunt stabile.

Avem exemplul autostrăzii care a fost făcută și curge la vale și din când în când trebuie să o peticească și să-i mai bage niște piloni de sprijin. Eu n-aș da bani pe metrou. Aș da banii pe acel tren care să urmărească centura, care înțeleg că se va face.

Să dea și roată orașului. Aș lega foarte tare Floreștiul de Cluj. Și apropos de Florești și Cluj: există un râu.Toate marile orașe s-au născut pe râuri, niciodată în pustiu. Noi, românii, nu ne folosim apele, râurile.

Dacă mergi în Germania, orice canal, dar nu râu, ci un canal de patru metri, are două barje de aprovizionare pentru câteva magazine, pentru autobuze etc. Eu mi-aș dori un Someș navigabil, care să fie și la Cluj.

E mai ieftin să faci câteva diguri din beton de câțiva metri sau din pământ și două ecluze versus metrou. Sapă o stație de metrou să vezi la ce adâncime ajungi, să vezi ce scoți de acolo, ce suprafață, ce volum de pământ trebuie să escavezi de acolo ca să fie înfigi un metrou…

No, dar dacă Clujul își dorește metrou, ca să fie al doilea oraș după București, asta e…”, a explicat, la Napoca live, arhitectul Cătălin Iclozan.

Transilvania Smart City se consideră cel mai mare proiect imobiliar din sud-estul Europei, cu o abordare inovatoare în ce privește dezvoltarea confortului și a vieții inteligente. Este un proiect cu peste 10.000 de unități de locuit, însemnând aproximativ 40 de blocuri de locuințe și peste 30.000 de locuitori.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.