Metrou. În sfârșit, Gulermak a semnat contractul pentru cercetare arheologică

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     14204 Vizualizări.  

Metroul ar urma să străbată Clujul în mare viteză, însă proiectul se mișcă astăzi extrem de încet. De exemplu, contractul pentru cercetarea arheologică preventivă abia a fost semnat. Asta deși arheologii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei erau pregătiți din toamnă să se apuce de treabă. MNIT era, de altfel, parte a asocierii care a câștigat licitația de proiectare și execuție.

„Contractul a fost semnat în decembrie, dar acum, din cauza frigului, este greu să ne apucăm de lucru. Probabil vom începe în martie”, a spus George Cupcea, directorul adjunct al MNIT, la TVR Cluj.

Până atunci, arheologii vor putea utiliza un aparat numit georadar, pentru a identifica eventuale ziduri aflate în subteran.

Contractul dintre Gulermak și MNIT prevede cercetarea arheologică preventivă în zona celor patru viitoare stații de metrou din centrul Clujului.

Problemele privind cercetarea arheologică nu sunt singurele care întârzie proiectul. Din decembrie, așa cum se știe, s-a schimbat complet abordarea: în loc de Sopor, săpăturile vor începe din Florești. Asta schimbă complet partea de proiectare, care fusese începută în primăvară cu altă viziune.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.