Metrou de un miliard de euro, la Cluj. Când ar putea fi gata

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     2467 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat astăzi că studiul de prefezabilitate pentru metrou este gata și urmează să fie supus marți aprobării Consiliului Local. Sunt câteva informații esențiale pentru proiect, comunicate de Boc, dintre care de departe cea mai importantă este legată de durata de implementare: 128 de luni, adică aproape 11 ani.

986

de milioane de euro este prima estimare de costuri, adică aproape un miliard de euro. Ne raportăm la bugetul de dezvoltare al Clujului pentru 2020: 141,3 milioane de euro. Fără sprijin național și internațional, ar trebui să dăm aproape 90 de milioane de euro pe an din acest buget pentru dezvoltarea metroului.

Pentru început, proiectul include doar Cluj-Napoca și Florești; ulterior ar urma să fie inclus și Gilăul. „Este gata şi prima etapă va fi supusă aprobării marţi. Va urma să fie aprobat şi de comuna Floreşti, apoi va merge la Guvern. Vom continua apoi cu studiul de fezabilitate, după care licitaţia de proiectare şi execuţie. Avem o lungime de 14.4 km, 14 staţii şi 986 milioane de euro şi o durată de implementare de 128 de luni. În iunie 2021 va fi gata studiul de fezabilitate. Apoi ne ocupăm de trenul metropolitan, unde e mai simplu. După implementarea metroului, avem în vedere Clujul fără maşini în centru, acest lucru nu este posibil astăzi, pentru că nu ai variantă la axa est-vest”, a spus Boc, într-o conferință de presă. Vestea bună este că discuția despre metrou s-a comprimat. Inițial de discuta despre 15-20 de ani, acum s-a ajuns la 11.

Un proiect complementar este trenul metropolitan. Primarul a anunțat că studiul de fezabilitate ar urma să fie predat în 14 iunie 2021.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.