Meritocrație, frate! Fotografia României de azi: plagiatorul, pe cale să îl învingă pe autorul lucrării originale

Autor  admin   în       2 years în urmã  

Judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj, este pe cale să piardă cursa pentru funcția de judecător al Curții constituționale, poziția care revine Camerei Deputaților. Danileț a fost audiat de Comisia juridică a camerei inferioare, iar votul se va da în plen, în 3 mai.

Concurentul clujeanului este Bogdan Licu, cel care a cerut să i se retragă titlul de doctor, după ce s-a descoperit că a plagiat. Culmea, el plagiase chiar din lucrarea lui Cristi Danileț. Numai că, acum, Licu este susținut de PSD, partid aflat la putere, iar Danileț, de USR, din opoziție. Așa că procurorul copy-paste are prima, dacă nu singura șansă.

Diploma de licență a lui Bogdan Licu 

“Pentru mine a fost șocant să văd că sunt alături de cel care obținut un titlu de doctor pe baza unui plagiat ordinar, copiind dintr-o lucrare științifică a mea care a și fost premiată. Plagiatul a fost descoperit în 2015, când domnul Licu era procuror-general adjunct. Sigur, legea spune că plagiatul se urmărește din oficiu, este infracțiune. Domnul Licu fiind chiar șef al instituției respective, nu a îndrăznit nimeni împotriva sa. Astfel încât, într-un mod ciudat, ieri m-am aflat la București alături de cel care a comis o astfel de faptă, cel puțin imorală, dacă nu s-a dovedit că este ilegală. Eu mi-am susținut cu bărbăție candidatura, nu am nicio legătură cu USR, nu sunt membru de partid, nici eu, nici vreun membru al familiei mele, dar am fost bucuros că un partid din România a acceptat să propună un profesionist pentru o funcție atât de importantă cum este cea de judecător la Curtea constituțională”, a spus Cristi Danileț.

23

de ani de magistratură are, în CV, Cristi Danileț. A fost doi ani consilier al ministrului Justiției, Monica Macovei, șase ani membru CSM, a predat în trei facultăți. “Nu cred că aș obține funcția prin uzurpare, ci aș merita-o”, a subliniat Danileț.

Cu toate acestea, judecătorul pare ușor resemnat. “Recunosc că este vorba despre un vot politic, dar mă aștept ca parlamentarii să respecte Constituția, care spune că la CCR trebuie să ajungă persoane cu o înaltă calificare. Eu nu cred că cineva care a plagiat îndeplinește un astfel de criteriu”, a mai afirmat Cristi Danileț.

Celălalt clujean propus de USR pentru Curtea constituțională, din partea Senatului, Eckstein-Kovacs Peter, a scris astăzi pe Facebook că CCR va fi „supusă politic”.

„Mai demult, cutuma era ca cele 2 locuri de judecători la CCR revenite din 3 in 3 ani camerelor Parlamentului să revină unul puterii și unul opoziției. Mă tem că de această dată cutuma va fi frântă și CCR o să devină cam de-o singură culoare, ca atare supusă politic”, a fost mesajul Eckstein.
Fostul consilier prezidențial a concurat cu Iulia Scântei, senator PNL.

About