Meci Boc vs Boc; cine a câștigat :). Nu s-a mai întâmplat așa ceva

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1160 Vizualizări.  

“Proiect din inițiativa primarului”, scria pe punctul de pe ordinea de zi a Consiliului Local “trântit” de consilierii locali ai puterii. Adică de oamenii lui Emil Boc. Nu s-a mai întâmplat așa ceva sau, dacă s-a întâmplat, ne lasă pe noi memoria.

Media9 a scris, în mai multe rânduri, despre acest proiect imobiliar. Proiectul care a permis acest meci inedit Boc vs Boc. Este cel din Borhanci, cu casa pe un teren de 350 de metri pătrați (în fapt, nerotunjit, 326). După ce a ținut documentele cinci luni la sertar și după ce s-a depus o acțiune în instanță împotriva sa, primarul a acceptat în sfârșit să pună planul urbanistic zonal pe ordinea de zi. Dar numai pentru ca oamenii pe care îi controlează, cei de la PNL și UDMR, să se opună realizării sale.

Vă lăsăm aici niște linkuri ca să înțelegeți toată povestea.

Emil Boc le-a făcut morală arhitecților și i-a acuzat că transformă Clujul în Florești. “Nu știu ce interese aveți, sunteți plătiți de privați”

Mesaj-manifest. „Clujul trebuie să fie al tuturor, nu doar al celor înstăriți!”

Șerban Țigănaș, singura voce când la “megafon” se aude doar primarul. “Discuția de tip politic nu are ce să caute în comisia tehnică”

800

de metri pătrați este suprafața minimă de teren pentru o casă, în unitatea teritorială de referință unde se află parcela, conform regulamentului de urbanism. Numai că specialiștii cred că aici s-a strecurat o eroare materială, întrucât acest tip de UTR – ULid – a fost gândit pentru Făget, lângă pădure.

Ideea este că arhitecții din comisia de urbanism – toți, fără excepție – au considerat că este o derogare acceptabilă, că sunt mai multe terenuri mai generoase în proiect și doar patru mai mici, dar că media coeficienților pe întreaga parcelă este conformă regulamentului de urbanism. Mai mult, că în zonă este un proiect autorizat din 2021 cu parcele asemănătoare și chiar mai reduse. Aparatul din Primărie a fost de acord și a elaborat un punct de vedere clar, însă Emil Boc nu i-a ascultat pe oamenii săi. Când îl mai auziți pe primar că spune “am ascultat opinia specialiștilor”, să nu îl credeți. 🙂

În ședința de Consiliu Local, arhitectului șef Daniel Pop i-a fost ridicată mingea la fileu. Consilierul local Călin Groza i-a dat șansa să își apere poziția.

Pe documente, omul l-a înfruntat pe Emil Boc, prin faptul că a refuzat să își retragă semnătura. La microfon, a fost însă mult mai diplomat și a spus doar că și-a fundamentat decizia pe opiniile arhitecților din comisia tehnică de urbanism.

Cum scriam și cu alt prilej, proprietara terenului este familia Turcu. El este Darius Turcu, fost fotbalist la “U” și la CFR – crescut de „U”, dar titular la CFR când clubul a fost preluat de Paszkany Arpad. Avea cumpărat un teren de peste 463 de metri pătrați, din care a donat Primăriei 137, așa că a rămas cu acei 326 de care tot vorbim. Omul deține și o promisiune de cumpărare pentru un alt teren alăturat, 436 de metri pătrați, și dorește să le comaseze; fără multă matematică, ar fi avut 899 fără lărgirea drumului. 

Scandalul cu casa pe 350 de metri pătrați. Cât deține de fapt proprietarul și de ce proiectul va fi votat favorabil (documente)

Acum, el trebuie să facă un plan urbanistic zonal de la zero; altfel spus, se luptă de patru-cinci ani, a pierdut, mai are de luptat patru-cinci, poate câștigă în sfârșit. Întrebarea este cât de mult trebuie să aștepți, la Cluj, ca să îți construiești o casă pentru familia ta?

About