Mari pericole în serviciile subordonate primăriei. Fug toți ca potârnichile :)

Autor  admin   în       2 years în urmã     1907 Vizualizări.  

În ciuda criticilor și a ironiilor, primarul Clujului, Emil Boc, mai face un cadou din bani publici oamenilor din subordinea sa. Mai sunt doi ani până la alegeri, e nevoie de fidelizarea votanților.

Administrația locală clujeană se pregătește să-i „cadorisească” pe mulți dintre angajații primăriei cu „sporuri pentru condiții de muncă”. Pare că nu vor mai rămâne mulți care să nu primească procentul de „condiții vătămătoare” la locul de muncă.

După cei care stau în fața calculatorului, care primesc sporuri pentru condiții vătămătoare, urmează să primească sporuri bucătarii, cei care administrează obiectivele culturale din oraș, dar și cei care au în grijă parcările din municipiu.

Pe toți îi pasc mari pericole, ar trebui să fugă ca potârnichile ca să scape  cu viață.

Astfel, în ședința de Consiliul Local din 7 iulie, patru proiecte de hotărâre (3, 4, 5 și 6), care se referă la acordarea de „sporuri pentru condiții de muncă”, au fost puse în dezbatere pe ordinea de zi. Printre beneficiarii acestor sporuri se află:

  • personalul contractual din cadrul Cantinei de ajutor social și pensiune;
  • personalul contractual din cadrul Serviciului public pentru administrarea obiectivelor culturale;
  • personalul contractual din Serviciul public de interes local pentru administrarea parcărilor din municipiul Cluj-Napoca.

Iată cum arată cele patru proiecte de hotărâre așa cum se află ele pe ordinea de zi a ședinței CL din 7 iulie:

Proiectul 3 de hotărâre privind acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru funcționarii publici și personalul contractual din Primăria municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

Proiectul 4 de hotărâre privind acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru personalul contractual din cadrul Cantinei de Ajutor Social și Pensiune. Proiect din inițiativa primarului.

Proiectul 5 de hotărâre privind acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru personalul contractual din cadrul Serviciului Public pentru administrarea obiectivelor culturale. Proiect din inițiativa primarului.

Proiectul 6 de hotărâre privind acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru personalul contractual din Serviciul Public de interes local pentru administrarea parcărilor din municipiul Cluj-Napoca, din subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

Intră pe acest link și poți consulta toate proiectele care vor fi dezbătute în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 7 iulie. 

Media9 a mai scris despre acest subiect și ți-a spus că, începând din august 2019, o mare parte dintre angajații primăriei câștigă cu 15% în plus la salariu, pentru condiții de muncă periculoase. Decizia a fost aprobată de Consiliul Local în 7 august 2019. Pentru unii, măsura a însemnat venituri lunare mai mari cu peste 1.000 de lei.

Aici este articolul la care ne-am referit: Raport fake, salarii fake. De ce spun că Primăria își bate joc de noi

De altfel, și presa națională a scris, de curând, despre acordarea de sporuri pentru „condiții grele de muncă”. Într-un articol din 8 iunie 2022, publicația Newsweek România dezvăluia că aproape 1.000 de angajați din Primăria Cluj-Napoca iau spor de condiții de muncă vătămătoare.

Conform sursei citate, suma pe care primăria clujeană a plătit-o, pe anul 2021, angajaților pentru spor condiții de muncă (vătămătoare) este de peste 10 milioane de lei! Mai precis: 10.395.714 de lei. Numărul persoanelor care au beneficiat în anul 2021 de acest spor este de 975.

Aici este articolul de pe Newsweek:  10.000.000 lei plătește angajaților primăria Cluj Napoca pentru condiții grele de muncă

Acum, la finalul articolului, te invit să parcurgi lista cu salariile din Primăria Cluj-Napoca. Media9 a publicat-o pe 1 aprilie 2022. Este lista cu salariile brute ale celor din administrația publică locală, de la primar până la un muncitor necalificat.

  • Primarul Emil Boc are un salariu brut lunar de 23.400 de lei. Transformat în net: 13.689 de lei.
  • Viceprimarii Olah Emese și Dan Tarcea au salarii brute de 20.800, care corespund unui net de 12.168 de lei.
  • Secretarul municipiului, Aurora Roșca, are un brut de 16.614 și un net de 9.717 de lei.
  • Aceeași sumă o primește și administratorul public, Gheorghe Șurubaru.
  • Un director general câștigă brut 16.391, la fel ca arhitectul șef; „în mână”, 9.575.

Iată și o serie de funcții mai mărunte, dar cu salarii deloc mici. Totul diferă în funcție de poziție și gradație, iar ce vă prezentăm noi sunt sumele maxime.

  • un polițist local – brut, 9.274 lei, net, 5.425 lei.
  • un inspector și un casier – brut, 8.471 lei, net, 4.955 lei.
  • o secretară – brut, 4.583 lei, net, 2.681 lei.
  • un portar sau paznic – brut 4.748 lei, net, 2.777 lei.
  • muncitor necalificat – brut, 3.861 lei, net, 2.259 lei.
  • un șofer – brut, 5.665, net, 3.314 lei.

Toată lista salariilor din primărie AICI.

Toți angajații din Primărie primesc 15% în plus la salariul de bază pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, toți sunt în același pericol. De asemenea, se acordă indemnizație de hrană de 347 de lei pe lună (mai puțin primarul și viceprimarul), iar polițiștii locali au normă de hrană, 25 sau 32 de lei pe zi.

Primarul și viceprimarul n-au sporuri, dar primesc 25% în plus la salariu dacă instituția accesează fonduri europene. Procentul este inclus în suma finală pe care v-am prezentat-o mai sus.

Angajații implicați în proiectele pe fonduri europene au dreptul la majorarea salariului de bază cu până la 50% – se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

În prezent, numărul angajaților din compartimentele Primăriei Cluj-Napoca este de 1.092.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.