Malurile Someșului sunt gata. A început recepția

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1905 Vizualizări.  

Primăria clujeană anunță că a început de astăzi recepția proiectului de regândire a malurilor Someșului. Altfel spus, lucrările sunt finalizate, iar municipalitatea trebuie acum să analizeze modul în care s-au executat.

Potrivit primăriei, suprafaţa totală de spaţii verzi din zona Grigorescu a crescut cu 1,2 hectare – spațiile publice de pe ambele maluri au fost refăcute, iar fauna și flora locală reintrodusă pe malurile râului
Prin implementarea acestui proiect, a crescut numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale – 957 noi arbori. Din păcate, unii s-au uscat deja și, în cadrul recepției, se va cere înlocuirea lor.
De-a lungul acestui șantier, clujenii au criticat proiectul. Cel mai des apărut în discuție motivul betonării malurilor. Probabil că acum este momentul potrivit să ieșim să ne plimbăm puțin pe lângă Someș și să vedem dacă forma finală ne place sau nu.
Obiectivele care trebuiau atinse prin proiect:
– construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști
– construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale
– realizarea unui nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu)
– amenajarea malurilor Someșului mic fără diminuarea efectelor sistemelor actuale de protecție la inundații și fără diminuarea tranzitului de debit; lucrări de sistematizare a taluzului în vederea facilitării accesului la apă, pe infrastructură de tip rigid
– investiții destinate transportului electric și nemotorizat
– creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale – remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, amplasarea de gradene și platforme
– modernizarea amenajărilor de agreement, sport și joacă de pe traseu
– instalarea de mobilier urban – bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete, cișmele apă potabilă etc.
– modernizarea si eficientizarea sistemului de iluminat public prin folosirea aparatelor de iluminat cu surse LED, cu componente de comunicatie wireless ce permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite nivele de putere, pe diferite paliere orare (sistem de telegestiune).
Executant: Asocierea ACI Cluj (lider) – Socot S.A. – Simacek Facility Services.

Proiectul este rezultatul unui concurs internaţional de soluţii; câştigătorul a fost desemnat de un juriu internaţional. Proiectul echipei Pràctica a obţinut premiul Share Building Awards şi a fost apreciat în cadrul Bienalei de la Veneţia, fiind considerat un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului și transformarea acestuia într-o „coloană vertebrală” verde şi ecologică a oraşului. De asemenea, a fost premiat și în weekendul care a trecut, în cadrul bienalei de arhitectură de la Cluj.

About