Mai apare o zonă de evenimente în inima Clujului. “Va fi un spațiu cât Piața Unirii”

Invitata săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, a fost Ana Horhat, arhitect peisagist. Biroul Anei Horhat s-a aflat printre asocierile de specialiști care au câștigat concursurile de soluții pentru Parcul Est și Cetățuie.
Ei bine, noua Cetățuie va deveni, așa cum a fost imaginată de arhitecți, urbaniști și peisagiști, o atracție turistică a Clujului. Demersurile sunt avansate, deja se fac exproprieri. În emisiune, Ana Horhat a explicat că s-a lucrat pe trei planuri, versantul dinspre strada Dragalina, incinta cetății și parcul de pe platou. Accentul a fost pus pe incinta cetății, care va deveni un spațiu idel pentru evenimente. “Tot platoul se va restaura. Incinta cetății va deveni o piață cu activități comerciale și terase. Nu știu dacă lumea realizează că acolo va fi un spațiu, grosso modo, cât Piața Unirii; măsurat din clădire în clădire, Unirii este mai mare, dar spațiul va fi cam același. Acolo se vor putea organiza evenimente și astfel se va putea descongestiona centrul și zona Parcului central”, a spus Ana Horhat, la Real Estate Agenda.
Parcarea din spatele hotelului Belvedere dispare complet. Mașinile vor parca la baza parcului, în mai multe puncte prevăzute în proiect; va exista în schimb stație pentru autobuze electrice.
206
milioane de lei (180 de milioane fără TVA) este suma estimată pentru reamenajarea Cetățuii.
Conform studiului de fezabilitate, vor fi plantați 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare biciclete și trotinete, unde se vor instala șapte stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.
40
de milioane de lei este valoarea exproprierilor făcute în Gruia.
Patru pavilioane deschise, care includ pavilionul existent Rotonda, sunt prevăzute în proiect. Durata estimată a execuției este de 24 de luni.
140.000
de metri pătrați are toată zona supusă modernizării.
Schimbare majoră a Cetățuii. Va fi o cetate cu magnet pentru turiști + Dispar parcarea și Monumentul Eroilor, plan pentru Turnul Parașutiștilor
Porțile de intrare în cetate urmează să fie restaurate, iar gangurile de acces vor fi deschise publicului. Platoul dintre porți va fi pietonal. Se vor putea instala terase sezoniere.
Zonă verde a fost concepută ca un parc-pădure, de aceea se plantează atât de mulți arbori. Nu peste tot, ci intercalat cu zone de activități. Se va crea o rețea sinuoasă de alei, cu aspect natural.