Schimbare majoră a Cetățuii. Va fi o cetate cu magnet pentru turiști + Dispar parcarea și Monumentul Eroilor, plan pentru Turnul Parașutiștilor

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     1025 Vizualizări  

Dealul Cetățuia va intra într-un proces de revitalizare. Potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, lucrările vor începe în toamna viitoare. Proiectul este realizat de Metapolis Architects, alături de Ana Horhat și Atelier Mass, care au câștigat un concurs de soluții pentru revitalizarea spațiului.

Detaliile planului au fost dezvăluite într-o dezbatere organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Ce se schimbă? Cam tot; să le luăm pe rând.

Versantul dinspre oraș va primi alei noi, cu vedere la stânci și mărginite de pietre; pădurea va fi îndesită, ca să ofere un aspect cât mai natural. Rotonda va fi restaurată și va deveni un spațiu public. Un loc de joacă de pe strada Dragalina va fi dotat cu echipamente din lemn, ca să își păstreze aerul natural.

Platoul și cetatea vor suferi de asemenea modificări. “Considerăm că Monumentul Eroilor și scările spre el nu își au locul acolo. Propunem ca acesta să fie mutat”, a spus arhitectul Silviu Aldea. Porțile de intrare în cetate urmează să fie restaurate, iar gangurile de acces vor fi deschise publicului. Dificultatea este că una dintre porți aparține acum unui privat, care a închis gangul. Platoul dintre porți va fi pietonal; parcarea din spatele hotelului Belvedere dispare complet. Mașinile vor parca la baza parcului sau deloc; va exista în schimb stație pentru autobuze electrice. Se vor putea instala terase sezoniere.

Platoul se continuă cu o zonă verde, concepută ca un parc. Vor exista mai multe zone de activități în parc, iar o parte din acesta va avea aspect de pădure. În unele zone va fi mai densă, în alte zone sub formă de pâlcuri de arbori. Se va crea o rețea sinuoasă de alei, cu aspect natural.

Turnul parașutiștilor va fi păstrat cu funcțiunea de zonă de belvedere, cu lift. Avocatul Radu Mititean a propus să se realizeze și un panou de escaladă.

Arhitecții au primit ca temă să integreze în parc și un teatru de vară.

Iluminatul va fi „blând”, cu respect pentru biodiversitate, a precizat arhitectul Ana Horhat.

Planșele au fost prezentate în dezbaterea online a Centrului de Inovare și Imaginație Civică, tema acesteia fiind „Amenajare Cetățuie”.
Această dezbatere a făcut parte din proiectul ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

About