Luptă acerbă în PNL. Ce va face Alin Tișe cu funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean
Alegerile din 9 iunie înseamnă o sumedenie de poziții scoase la concurs, la nivel național: de europarlamentari, de președinți de consiliu județean, de primari, precum și de consilieri locali și județeni. Dincolo de asta sunt însă și alte funcții vizate, de vicepreședinți de consilii județene, de viceprimari; nu direct, ci în urma unor negocieri intense. Iar mai la urmă, alegerile pot schimba viața unor persoane care devin consilierii unora dintre noii aleși; sau ale celor care sunt acum, dar își pierd jobul, dacă șeful nu mai primește voturi. Pusă problema astfel, poate vi se pare că e un gest de mai mare responsabilitate să mergeți la vot și nu veți absenta pe 9 iunie. Practic, sunteți „marii angajatori” ai acestor oameni.
Astăzi vom vorbi însă despre o poziție negociată, cea de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj. Și care ar urma să se exercite din octombrie, pentru că alegerile locale din iunie își vor face efectul abia la toamnă, când li se încheie mandatele actualilor aleși.
PNL și-a făcut calculul că va câștiga din nou și că va continua să guverneze alături de UDMR. Asta înseamnă, în viziunea liberalilor, că președinte va fi Alin Tișe, secondat de doi vicepreședinți, unul de la PNL, al doilea de la UDMR. Postul de vice din partea PNL, acum ocupat de Marius Mânzat, se va elibera la toamnă. Și pe el este o adevărată bătaie. Cel puțin patru persoane sunt implicate. Cel care ar urma să îl desemneze este Tișe, dar ultimul cuvânt în are partidul, întrucât vicepreședintele trebuie validat prin vot în deliberativ.
Cele patru persoane despre care știm noi că sunt dornice să îi ia locul lui Marius Mânzat, care pleacă de bunăvoie, sunt Marinela Marc, Maria Forna, Bashar Molhem și Radu Rațiu. Două doamne și doi domni. Primii trei sunt consilieri județeni și acum. De altfel, lista de consilieri a fost serios restructurată. Puțini au rămas din garnitura actuală, dar printre ei se regăsesc Marc, Forna și Molhem. Radu Rațiu a fost consilier local timp de trei mandate, iar acum apare pe locul al cincilea pe lista liberalilor pentru Consiliul Județean.
Marinela Marc este inspectorul școlar general, dar depinde acolo de toanele ministrului Educației; nu se știe cine va fi ministru după alegerile parlamentare de la toamnă. Maria Forna este o persoană de încredere a președintelui PNL Cluj, Daniel Buda. Bashar Molhem este antreprenor și un apropiat al lui Alin Tișe. Radu Rațiu administrează Cluj Arena.
Cum spuneam, de primă importanță este opțiunea lui Alin Tișe. Din informațiile noastre, președintele vrea să pună pe masă două variante. „Nu vă place una, o am pe a doua”. Practic, va pune partidul să aleagă între domni, Radu Rațiu și Bashar Molhem. În viziunea lui Tișe, ambii sunt suficient de ambițioși ca să facă treabă bună, suficient de loiali ca să nu trădeze încrederea. Va accepta partidul? Ei, ăsta e rostul negocierilor. Cu siguranță, doamnelor nu le va conveni, dar nu pot fi cu toții mulțumiți.
Așadar, vom vedea la toamnă cum se vor încheia lucrurile. Avem patru nume, doi favoriți, dar numai unul care va primi marele premiu. Sau niciunul, dacă PNL va pierde alegerile sau va avea nevoie să colaboreze cu mai multe partide pentru a face majoritate. Sfatul nostru este să mergeți la vot, ca să fiți parte din acest proces, ca „mari angajatori”.