Loc de construit pe amplasamentul vechiului ștrand Municipal. Cum motivează judecătorii decizia

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     911 Vizualizări.  

 Primăria clujeană caută, ca măsură disperată, să ceară în instanță rejudecarea procesului prin care compania Unita Turism Holding, cu sediul în Timișoara, a primit dreptul de a construi pe amplasamentul fostului ștrand Municipal. Ce știm astăzi este că procesul a fost pierdut la Curtea de Apel Timiș, definitiv, după ce municipalitatea clujeană câștigase în primă instanță, la Tribunalul Timiș.

Sunt două parcele care au fost transformate, în urma deciziei instanței, în teren construibil: una de 8.308 mp și alta de 3.579 mp.

În motivarea Curții de Apel Timiș se arată mai întâi care sunt argumentele prezentate de avocații Unita Turism Holding. Printre acestea, faptul că Primăria a admis schimbarea încadrării funcționale a unui teren de lângă hotelul Radisson Blu, unde s-a început de altfel construirea unei aripi noi a clădirii. De asemenea, faptul că de la adoptarea planului urbanistic general din 2014, municipalitatea nu a făcut niciun demers pentru amenajarea unui spațiu verde pe terenul fostului ștrand. Altfel spus, instanța a considerat că Primăria ar fi trebuit să îi exproprieze pe cei de la Unita. De asemenea, că parcelele în cauză nu au fost incluse în Registrul spațiilor verzi. Ce au mai criticat avocații a fost faptul că întreaga zonă era unitară în vechiul plan urbanistic general, dar că în noul plan, aprobat în 2014, s-a făcut distincție între spațiile pe care s-a construit Sala Polivalentă și BTarena, respectiv esplanada dintre ele, și parcela în cauză, pe care funcționa înainte ștrandul Municipal.

Paranteză. Cât privește acuzația că primăria ar fi acceptat schimbarea încadrării funcționale a terenului de lângă Radisson Blu, și acolo decizia s-a luat sub presiunea instanței.

Cei trei judecători de la Curtea de Apel Timiș au reținut însă, în decizia civilă 833/2023, un singur aspect pentru care au dat câștig de cauză privaților.

Potrivit motivării, judecătorii consideră că deciziile luate de cei care au realizat planul urbanistic general nu interzic construcțiile pe terenul în cauză, ci le restricționează. „Aceste interdicții de construire și obligații determină o restrângere semnificativă a exercițiului dreptului de proprietate al reclamantei, precum și o restrângere a posibilităților de punere în valoare a acestor terenuri din punct de vedere economic”, se arată în motivarea semnată de președintele completului, Răzvan Pătru, și de judecătorii Ivan Bugarsky și Mihaela Pop.

Astfel, cum spunea ieri Media9, terenul a devenit construibil și ne putem aștepta ca acolo să se ridice un alt hotel.

Veste șoc: se poate construi pe terenul fostului ștrand Municipal. De exemplu, un hotel cu 6 etaje

About