Liber la construcția de blocuri înalte lângă stațiile de metrou. „Dacă nu facem densitate pe o rază de un kilometru de stații, nu ai ce să transporți cu metroul”

Un ansamblu rezidențial propus la marginea comunei Florești a generat o dezbatere neașteptată în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj: metroul Cluj–Florești, un proiect în care publicul pare să nu mai creadă, dar pe care urbaniștii sunt obligați în continuare să îl ia în calcul.
Proiectul prezentat de arhitecta Alida Vișan prevede două blocuri de patru etaje, cu un total de 63 de apartamente, funcțiuni comerciale la parterul unuia dintre imobile și un loc de joacă cu acces public. Terenul are 4.000 mp, este situat la limita intravilanului, cu acces pe un drum pietruit. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat, dar cu două condiții: să se construiască un singur bloc, mai înalt, un turn în loc de lame, și să se extindă suprafața spațiului verde.
Arhitectul Horațiu Răcășan, membru al comisiei, a propus „să înlocuim lamele cu turnuri”, pledând pentru densificare. Replica arhitectului-șef al județului, Claudiu Salanță, a părut o glumă: „E cu ieșire sau cu intrare la metrou?”
După ce i s-a confirmat că parcela este în apropiere de o stație din proiectul metroului, Salanță a continuat apoi cu toată seriozitatea:
„Dacă nu facem densitate pe o rază de un kilometru de stații, nu ai ce să transporți cu metroul. Eu aș propune un regim crescut de înălțime. Aș merge pe CUT minim, ca reglementare. Să nu poți construi o casă lângă metrou, că nu e fezabil.” Salanță propusese și la Cluj-Napoca densificarea locuirii pe traseul căii ferate, pe unde ar urma să circule trenul metropolitan.
Este o veste bună pentru posesorii de terenuri din preajma stațiilor de metrou din Florești, care vor putea concepe proiecte cu mai multe apartamente decât au sperat.