„Liant social între generații”. Inițiativă pentru grădini comunitare în Cluj și petiție către primarul Emil Boc
Organizația non-guvernamentală Societatea Organizată Sustenabil (SOS) a lansat o inițiativă prin care clujenii sunt invitați să susțină crearea grădinilor comunitare pe domeniul public.
Evenimentul de lansare va avea loc azi, 13 noiembrie, la malul Someșului, sub forma unei performance-instalații denumite „Înfrățim bulbul de ceapă cu bulbul de lalea,” unde participanții cor planta ceapă, praz și alte plante comestibile.
„În România, grădinăritul pe domeniul public este interzis atât la nivel național, cât și la nivel local, motiv pentru care am lansat o campanie prin care grădinile și livezile comunitare urbane sunt încurajate pe domeniul public,” a explicat Adrian Dohotaru, reprezentant al SOS. Campania include o petiție prin care cetățenii îi cer primarului Emil Boc să permită grădinăritul comunitar și să adopte un regulament specific pentru aceasta.
Petiția „Adoptă o grădină comunitară!”
Textul petiției îndeamnă clujenii să sugereze posibile locații pentru grădinile comunitare, să identifice spații verzi în jurul blocurilor sau în alte zone publice și să le propună pentru utilizare comună. Cetățenii pot alege între trei opțiuni: propunerea unei zone specifice, solicitarea verificării unei zone de către primărie sau înscrierea pe o listă de așteptare, în cazul în care se vor pune la dispoziție terenuri prin concesiune sau parteneriate cu proprietari privați care ar putea beneficia de deduceri fiscale pentru astfel de inițiative.
„Doresc să practic grădinăritul alături de alți clujeni pentru că este o activitate sănătoasă, în aer liber,” este unul dintre motivele incluse în petiție, iar cei care doresc să participe pot completa motivele lor personale.
Un exemplu din Europa: grădinile comunitare din Olanda
În cadrul evenimentului, SOS a subliniat faptul că grădinile comunitare sunt reglementate legal în multe țări europene, inclusiv în Olanda. „În Olanda, ca în multe alte țări din Europa, grădinile comunitare pe domeniul public sunt reglementate legal, lucru pe care îl solicităm și în spațiul românesc,” se arată în comunicatul lor.
Inițiativa își propune să promoveze grădinăritul comunitar ca un „liant social între generații” și să încurajeze hrana locală ca alternativă la lanțurile de agro-business și mall-uri, contribuind în același timp la crearea unui mediu urban mai sustenabil și mai conectat cu natura.