La Cluj, pădurile și cimitirele sunt considerate parcuri. Păcăleala cu registrul spațiilor verzi

Autor  Ionel Lespuc   în       6 luni în urmã     1277 Vizualizări.  

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță susține că Primăria Cluj-Napoca păcălește cetățenii, dar și Europa cu situația spațiilor verzi amenajate, care sunt incluse în Registrul spațiilor verzi. Oficial, municipiul are astăzi 28,64 mp/cap de locuitor spații verzi, ceea de depășește norma europeană de 26.

La nivel local, se cunoaște însă faptul că realitatea este abia la jumătate din plafonul impus de Uniunea Europeană, lucru confirmat de cunoscutul arhitect Vasile Mitrea. Altfel spus, au dres-o românește, din pix.

„Îmi vine să râd pentru că se vede cu ochiul liber că nu ai cum să vii cu cifra aceasta. Când te uiți la date îți dai seama că în ele sunt incluse cimitirele, sunt incluse pădurile Hoia și Făget. Îmi pare rău, dar dacă incluzi toate pădurile, toate zonele forestiere externe, chiar dacă le încadrezi în intravilan, atunci evident că îți dă o medie enormă. Dar dacă ești onest cu tine și faci Registrul spațiilor verzi așa cum prevede legea, doar cu parcuri, atunci poți să măsori cu adevărat. (…) Din statistici poți să dai impresia că orașul este verde, dar el nu este”, a subliniat Ștefănuță.

“Uniunea europeană recomandă 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, iar noi avem în momentul de față 12. Oare chiar nu ne dă de gândit”,  spunea, în urmă cu un an, arhitectul octogenar Vasile Mitrea, într-o dezbatere organizată de ONG-ul Societate organizată sustenabil (SOS).

Adevărul despre Cluj. Nici la jumătate din spațiile verzi recomadate de Uniunea europeană

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.