Jumătate de centură sau o treime de metrou? „Au prioritate proiectele fantasmagorice și megalomane”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2129 Vizualizări.  

Un arhitect celebru al Clujului și un specialist în mobilitate au răspuns astăzi provocării Media9, de a spune ce e mai important să se finanțeze din PNRR: centura metropolitană sau metroul? Aceeași întrebare le-am adresat-o unor fin observatori ai administrației locale clujene, profesorul de la Facultatea de Teatru și Film Doru Pop și actorului Bogdan “Bob” Rădulescu.

Șerban Țigănaș este secretarul Uniunii Internaționale a Arhitecților și fost președinte al Ordinului Arhitecților din România. “Fără a fi specialist în finantare și fără a acorda prea multă atenție condițiilor pentru recursul la resurse europene, vreau doar să observ că se vorbește despre ”proiecte mature”. Dacă vine vorba de proiecte, în sensul de proiecte pentru construcții, experiența mea și natura profesiei pe care o practic îmi spun că maturitatea nu se atinge la faza de ”studiu de prefezabilitate” și nici de ”studiu de fezabilitate”. Aceste studii preced și pregatesc proiectele și nu sunt nicidecum proiectele însele. Cel mai tare m-a surprins discuția despre Spitalul de copii, care nu are niciun fel de proiect și nici măcar un studiu. Suntem în faza de concurs de soluții, care nu s-a finalizat încă și doar după acest concurs se va putea contracta proiectarea, cu echipa câștigătoare. Revenind la centură, tren urban și metrou, remarc faptul că atât administrația, cât și media și publicul sunt foarte interesate de cât se estimează că vor costa și mai ales de unde ar putea veni banii, înainte de a se preocupa de proiectele tehnice, adică mature. Acestea încă nu se văd pe radar, dar trebuie să răspundă la întrebările de detaliu, care sunt convins că intereseaza pe toți (nu puțini) cei care sunt pe traseele de zeci de kilometri, locuiesc sau au terenuri, ar fi afectați de santiere sau pur și simplu ar dori să știe dacă vor putea folosi infrastructura ei inșiși, sau doar copiii și nepoții”, a spus Șerban Țigănaș.

Am discutat și cu fostul ministru al Cercetării Nicolae Burnete, care este președintele Senatului UTCN și profesor la Departamentul de Autovehicule Rutiere. “Se discută de 12-14 ani de centură, se știa și un traseu aproximativ. Am ajuns în 2021 și încă nu am stabilit traseul final. Dacă vrem să descongestionăm traficul, ne trebuie centură. Dacă vrem să beneficiem de autostrada care trece pe lângă Cluj, ne trebuie centură. Lumea se deplasează cu automobilul, sper să avem centuri, să nu mai fie blocajele acestea oribile din trafic. Metroul ne va ajuta, dar nu va rezolva problema ambuteiajelor, pentru că lumea își dorește să circule cu automobilul”, a afirmat Burnete.

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Film, dar și editorialist Adevărul. “Cred că prioritare ar trebuie să fie proiectele realiste, necesare comunității, cum este centura care ar putea să elibereze ambuteiajele de pe DN1. Se pare, însă, că au prioritate proiectele fantasmagorice și megalomane”, a comentat Pop.

L-am întrebat ce crede și pe Bogdan “Bob” Rădulescu, actor, pe care poate îl știți ca “Haurențiu”. “Cred mai mult in centură decât în metroul ăla care va fi tramvai”, a menționat Bob.

Citește și:

Șoc pentru Cluj: centura metropolitană, OUT din PNRR

Avem 300 de milioane de euro. Ce ați prefera: jumătate de centură sau o treime de metrou? – SONDAJ

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.