Județul Cluj, cu 15 comune în loc de 75. „Mi-au zis: ești cu toate ălea la cap?”
În cadrul primei conferințe de presă din acest an, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a adus în discuție două subiecte care în urmă cu zece ani deschideau buletinele de știri: descentralizare și regionalizare.
„În ce măsură ne mai putem permite să ținem localități falimentare?”
El a spus că, în acest context politic, cu o majoritate de 70% dată de alianța PSD+PNL+UDMR, e momentul cel mai potrivit pentru a trece la descentralizarea țării. „Guvernul ar trebui să se gândească în ce măsură bugetul țării poate să continue în forma asta? În ce măsură ne mai putem permite să ținem localități care sunt falimentare?
În ce măsură menținem unele comune care de-abia dau salariile la angajați? În ce măsură se suprapun anumite atribuții ale consiliului județean cu ale primarului, mai ales la municipii? De ce asistența socială trebuie împărțită la orașe între primar și președintele consiliului județean?
De ce o filarmonică trebuie gestionată de CJ și nu de oraș? De ce aeroportul trebuie să fie o regie a unei entități și nu poate fi o societate comercială în care să fie implicate toate entitățile? Sunt întrebări”, a punctat șeful deliberativului clujean.
Jurnalist: „De unde să aibă bani comunele sărace?”
În discuție a intervenit un jurnalist, care i-a amintit președintelui Alin Tișe că în zona montană a județului, comunele sunt sărace, și inevitabil vor cere bani tot de la Consiliul Județean. „De acord, dar întrebarea este: aceste comune frumoase, care sunt bogate prin ceea ce au ele acolo, mai ales natură și peisaje, în ce măsură mai trebuie să stea cu mâna întinsă la guvern și la Consiliul Județean?”.
„Dar de unde să aibă venituri?”, a fost întrebat Tișe. „Ar trebui ca banii care vin prin bugetul de stat să meargă direct la primar, nu să vină la consiliu și de aici repartizați. Și-atunci am elimina și o eventuală verigă politică despre care se tot vorbește.
Din punctul meu de vedere, ar trebui schimbat sistemul de alocare a banilor de la bugetul de stat. Să meargă direct la comune și orașe. Am și propus asta în partid. În felul ăsta, Consiliul Județean n-ar mai fi acuzat că politizează banii. Și ar putea ocupa de proiectele realmente regionale: un aeroport, un spital regional, un centru monobloc pentru copii, un drum rapid, o pârtie de schi, o rețea de apă și canalizare pentru toată regiunea…
Deci proiecte de anvergură regională, pe care să le gestioneze un județ, Iar dacă se dorește regiunea, atunci aceste lucruri trebuie gestionate de regiune, nu de județ. Nu-ți mai trebuie oameni care să conducă județul, și oameni care să conducă regiunea.
Trebuie să ne decidem ce facem cu această țară din punctul de vedere al descentralizării. Acum avem o guvernare de 70 %. Când o să mai aibă România o guvernare de 70%? N-am făcut-o până acum, dar acum e momentul: haideți s-o facem! Vrând-nevrând, România și noi, toți, vom cere această descentralizare, pentru că n-o să mai suportăm modul de a funcționa al acestor instituții. Este un eșec al clasei politice, din care și eu fac parte”, a susținut șeful județului.
Proiectul lui Tișe: județ cu 15 comune nu cu 75
Alin Tișe a amintit de un proiect de-al său pe care l-a promovat în urmă cu aproape 16 ani, când era „un tânăr politician”. „Era în iulie sau august 2006 și a fost pentru prima oară când s-a discutat despre asta (descentralizare – n.r.).
Am gândit la Prefectura Cluj un proiect pilot de descentralizare pe care l-am trimis la Ministerul Administrației. Am propus să reorganizăm județul Cluj din 75 de comune în 15, cu unități administrativ teritoriale care să aibe între 10.000 și 15.000 de locuitori…
Primarii, către Alin Tișe: „Ai înnebunit la cap? Vrei să pierdem alegerile?”
Îmi amintesc că a doua zi după ce am prezentat, într-o conferință de presă, acest proiect, m-am trezit la birou cu primarii noștri din comune. M-au întrebat dacă sunt cu toate la mine, ce m-a apucat și să-mi văd de treabă. Cum să dispară comuna lor? Am înnebunit la cap? Vreți să pierdem alegerile? Ăstea erau problemele lor.
Am înțeles ce-au vrut și viața mi-a demonstrat mai apoi că e foarte greu să faci acest lucru. Dar nu se va mai putea, pentru că la un moment dat, le întinzi, le întinzi, dar pușcă. Și noi nu vom mai putea funcționa ca țară. Pentru că degeaba aplici proceduri noi la instituții vechi”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Cluj.