Jocul alianțelor, deocamdată în baza unui sondaj. Cine va fi viceprimarul PSD la Cluj-Napoca? :)

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     869 Vizualizări.  

Băgăm bățul prin gard. E o vorbă, o știți. Media9 v-a prezentat ieri un sondaj de opinie referitor la alegerile locale, obținut pe surse. În primul text am tratat cu mai multă atenție situația candidaților la Primăria Cluj-Napoca, azi discutăm despre partide.

SONDAJ: Emil Boc ar urma să câștige, dar cel mai greu din 2012 încoace. Și va avea dificultăți cu formarea majorității în Consiliul Local (surse)

Sondajul spune așa:  PNL – 37%, ADU – 20%, PSD – 14%, UDMR – 12%, AUR – 6%, REPER – 4%.

Am discutat cu oameni din partide și toți au procente de adăugat. UDMR, de exemplu, la fel și AUR sau REPER. Toți consideră că pot mai mult.

Dar, dacă am pleca de la aceste scoruri, ca premisă, PNL ar avea o situație complicată. Alianța cu UDMR nu îi mai este suficientă ca să guverneze. E nevoie nu de majoritate simplă, ci de majoritate calificată, pentru că altfel nu se pot aproba proiecte care vizează patrimoniul municipiului. 

Așadar, PNL + UDMR = 49%. Sigur, cu redistribuire, alianța trece de 50%. Insuficient. Mai e nevoie de o forță politică. Vor momi ADU cu o poziție de city-manager sau liberalii vor fi somați de la centru să devină parteneri cu PSD? Mai ușor de închipuit a doua variantă. Și poate nici nu vor trebui somați.

În urmă cu patru ani, circula o informație, pe surse, că PNL s-ar fi temut de USR și i-ar fi promis poziția de city-manager. Doar că atunci PNL și USR aveau să formeze, pentru scurt timp, o alianță la nivel național. Iar PSD era inamicul public. Apoi, rezultatele de la Cluj, mult mai bune pentru liberali decât s-a estimat, ar fi întors înțelegerea locală din drum.

Am vorbit cu Csoma Botond, președintele UDMR Cluj. Vrea să continue parteneriatul cu PNL, dar numai dacă primește în continuare viceprimar. Dacă țineți minte, UDMR a avut viceprimar la Cluj încă de pe vremea lui Gheorghe Funar. Acum în funcție este Olah Emese.

Dacă UDMR, cu 12%, primește viceprimar, nici PSD, cu 14%, nu s-ar mulțumi cu city-manager. Asta spun chiar social-democrații clujeni. Ei vor atenta astfel la poziția lui Dan Tarcea, omul de încredere al primarului Emil Boc. Va fi o negociere la sânge și PNL va oferi orice, probabil, ca să nu piardă acel post. Mai ales că, așa cum scriam recent, se vehiculează posibilitatea ca Emil Boc să plece la Bruxelles și să lase Primăria pe mâna unui interimar până la alegerile anticipate.

Ce s-ar putea întâmpla cu poziția de primar, la Cluj. Scenariul despre care vorbește toată clasa politică

„Sunt foarte importante procentele. Sigur, dacă vom ajunge la negocieri, vom cere post de viceprimar. Oricine de pe lista noastră de Consiliu Local ar face față”, a spus Aurelia Cristea, candidat PSD la Primărie.

Concluzia este că PNL se află într-un moment delicat. Acesta este și motivul pentru care liberalii sunt foarte activi în campanie, încercând să „repare” scorul partidului.

Nu uitați, alegerile sunt în 9 iunie, mergeți la vot.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.