Iulius Carbochim. Dezbatere specială programată de Primărie

E a doua oară, nu mai este premieră. Un proiect dezbătut, răsdezbătut și răs-răsdezbătut intră din nou în dezbatere publică. Altfel spus, i se organizează o ședință separată la Primăria Cluj-Napoca, după finalizarea tuturor etapelor de consultare publică prevăzute de lege. S-a mai întânplat o singură dată, tot anul acesta, când dezvoltatorul care construia nouă etaje pe Calea Dorobanților, Ovidiu Turcu, se opunea ca și vecinul său, SDC Imobiliare, să construiască nouă etaje. A doua astfel de situația o avem acum, cu planul urbanistic zonal pentru ansamblul mixt Iulius Carbochim. Întâlnirea cu toate părțile interesate a fost convocată pentru joia viitoare. După acest moment, proiectul urmează să intre în analiza consilierilor locali.
Ansamblul cuprinde mai multe funcțiuni, de aceea este catalogat drept „mixed used”: comercial (cel mai mare mall din România), alimentație publică, rezidențial, birouri, servicii, spații culturale, zone de relaxare și agrement, parcări. Un grup de cetățeni implicați civic se află în opoziție față de proiectul Iuliu Carbochim, în principal pentru că o parte din viitoarele spații verzi se vor realiza peste parcaje.
Conform documentației, totalul spațiilor verzi pe sol natural va fi de 29,399,15 metri pătrați, adică 3 hectare, la care se adaugă 12.764,47 metri pătrați peste subsol, adică aproape 1,3 hectare. În total, în jurul a 4,3 hectare de grădină urbană, aproape cât Parcul Feroviarilor. Din întregul parcelei, este mai mult de 30%. Malul verde al Someșului va avea lățimi cuprinse între 37 și 83 de metri, cu o “strangulare” de 25 de metri în dreptul unei stații de transformare.
21
de etaje este nivelul maxim de înălțime permis în zonă. Beneficiarii vor accesa însă mai puține la faza de autorizare, cel mult 19.
Două clădiri industriale din vechiul Carbochim vor fi păstrate și convertite în spații culturale, respectiv de co-working, pentru susținerea inițiativelor locale. În ceea ce privește spațiul cultural, Iulius și-a asumat realizarea unui centru dedicat artelor spectacolului, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, care va găzdui concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.
500
de milioane de euro este suma care ar urma să fie investită în construirea acestui nou ansamblu.
Beneficiarul, Rivus Investments, o companie a grupului Iulius, și-a asumat, prin contract, să reabiliteze/reamenajeze Piața 1 Mai și strada Porțelanului, care va avea dimensiuni de bulevard, dar și să dezvolte trasee pietonale și velo pe malul Someșului. De altfel, urmează să se construiască un pod auto și două pasarele pietonale și velo peste râul Someș.
152
de apartamente se estimează că va avea blocul care se propune lângă mall-ul Iulius Carbochim.
În proiect există și o clădire de birouri, care a fost proiectată cu opt etaje.
4.800
de locuri de parcare se propun în cele patru niveluri de subsol ale ansamblului.
Proiectul va fi conectat cu mai multe investiții publice viitoare. Putem vorbi aici despre culoarul rutier de nord, altfel spus bulevardul Câmpul Pâinii, de trenul metropolitan și de culoarul verde albastru, care cuprinde Someșul și malurile sale.