Istorie și agrement. Locul din Cluj care va fi modernizat și va atrage turiștii ca un magnet

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     8222 Vizualizări.  

Viitorul magnet pentru turiști va fi dealul Cetățuie, căruia putem să îi spunem Clujul superior. Multe orașe au cetăți pe coline, iar municipiul transilvan face parte dintre acestea. Zona va deveni una istorică, prin punerea în valoare a vechilor porți, dar și una naturală, pentru că este prevăzut un parc cu abundență de vegetație.

2022 este anul în care vor începe lucrările. Parcarea de la Belvedere va dispărea, la fel și cele mai multe locuri de parcare din zonă. În schimb, se va intensifica transportul public și va exista o parcare cu 110 locuri pentru trotinete și biciclete electrice, cu stații de încărcare. Cine vrea să urce să își lase mașina la poalele dealului.

204.543.000

de lei este suma din buget prevăzută pentru revitalizarea Dealului Cetățuie. Peste 40 de milioane de euro. Banii sunt toți, dar rămâne de văzut dacă și cât se va executa anul acesta din lucrări.

Primăria este acum în faza exproprierilor. Nu va fi expropriată nicio clădire, doar terenuri și poarta de intrare în cetate dinspre est.

40

de milioane de lei este valoarea exproprierilor care ar urma să fie făcute în cartierul Gruia, nu departe de stadion Dr Constantin Rădulescu.

Versantul dinspre oraș va primi alei noi, cu vedere la stânci și mărginite de pietre; pădurea va fi îndesită, ca să ofere un aspect cât mai natural. Rotonda va fi restaurată și va deveni un spațiu public. Un loc de joacă de pe strada Dragalina va fi dotat cu echipamente din lemn, ca să își păstreze aerul natural.

Platoul și cetatea vor suferi de asemenea modificări.  Porțile de intrare în cetate urmează să fie restaurate, iar gangurile de acces vor fi deschise publicului. Platoul dintre porți va fi pietonal; parcarea din spatele hotelului Belvedere dispare complet. Mașinile vor parca la baza parcului sau deloc; va exista în schimb stație pentru autobuze electrice. La tot pasul vor fi terase sezoniere.

140.000

de metri pătrați are toată zona supusă modernizării.

Proiectul a rezultat în urma unui concurs de soluții, câștigat de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie,  iar banii pentru modernizare vin din fonduri europene.

Conform studiului de fezabilitate, vor fi plantați 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute șapte stații de încărcare pentru mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.

Platoul se continuă cu o zonă verde, concepută ca un parc. Vor exista mai multe zone de activități în parc, iar o parte din acesta va avea aspect de pădure. În unele zone va fi mai densă, în altele sub formă de pâlcuri de arbori. Se va crea o rețea sinuoasă de alei, cu aspect natural.

Turnul parașutiștilor va fi păstrat cu funcțiunea de zonă de belvedere, cu lift. Iluminatul promis va fi „blând”, cu respect pentru biodiversitate.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.