Investițiile pentru centura metropolitană și metrou s-au redus, în 2024, cu 267 de milioane de lei, peste 53 de milioane de euro
În ședința extraordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca de luni dimineață, Paul Helmer, consilier local din partea Uniunii Salvați România (USR), a ridicat problema reducerii masive a bugetului pentru proiectele de infrastructură majoră ale municipiului. Discuția a vizat diminuarea bugetului de dezvoltare cu 267 de milioane de lei la finalul anului 2024. Interesant este că, pe 2 decembrie, la precedenta rectificare, bugetul de dezvoltare fusese suplimentat cu 1,5 milioane de lei.
Întrebările consilierului Paul Helmer
Helmer a cerut explicații legate de motivele pentru care Primăria a ajuns la o diminuare semnificativă a bugetului alocat proiectelor de infrastructură:
„Cum e posibil ca într-o lună să avem o rectificare bugetară prin care bugetul de dezvoltare e propus să se majoreze cu 1,5 milioane de lei, iar acum, trei săptămâni mai târziu, ne cereți să reducem investițiile cu 267 de milioane? De ce la începutul anului ne-am asumat să cheltuim atât de mulți bani pentru proiectele astea și acum le scoatem din buget?”, a întrebat Helmer, subliniind că diminuările majore se referă la două proiecte de anvergură: centura metropolitană și metroul.
Diminuările bugetare analizate
Potrivit anexelor bugetare prezentate în ședință:
•Pentru centura metropolitană Trans Regio Feleac, creditul bugetar a fost redus cu 222 de milioane de lei, iar creditul de angajament cu încă 5,9 milioane de lei.
•Pentru proiectul metroului, s-au diminuat creditele bugetare cu 42 de milioane de lei.
„Rectificările lunare diferă de cele anuale”
Primarul Emil Boc a explicat că diferențele între rectificările bugetare de la începutul lunii decembrie și cele de la finalul lunii provin din natura diferită a acestora:
„Rectificările lunare se fac în funcție de obiectivele care apar. La finalul lunii decembrie, însă, se face o rectificare globală față de întregul an. Asta este diferența între decembrie început și decembrie final”, a declarat Boc.
Emil Boc: „Problemele provin din licitațiile publice”
Primarul Emil Boc a intervenit în discuție pentru a clarifica situația, afirmând că reducerea bugetului este rezultatul direct al problemelor întâmpinate în procedurile de achiziții publice:
„De ce nu au venit firme la licitația pentru centură? Puteți să întrebați acest lucru pieței. Apar elemente noi legate de proceduri, de licitații, de firme, de contestații. Unele licitații sunt prognozate, dar nu vine nimeni. Sau vine o firmă cu 30% mai mult decât bugetul estimat și ești obligat să o anulezi. Ce faci în astfel de situații? Stai și încalci prevederile legale doar ca să cheltuiești o sumă prevăzută în buget? Evident că legea și legalitatea prevalează”, a explicat Boc.
Primarul a mai adăugat că ajustările bugetare sunt inevitabile și comune atât în sectorul public, cât și în cel privat:
„Arătați-mi o primărie sau o firmă privată care, de la începutul anului până la sfârșitul anului, nu modifică nimic în buget, în funcție de evoluțiile de pe piață. Este o evidență, iar cine nu înțelege acest lucru ar trebui să reflecteze mai profund asupra mecanismelor publice.”
Decizia de a reduce bugetele alocate pentru centura metropolitană și metrou reflectă dificultățile practice ale administrației locale în implementarea unor proiecte de asemenea amploare. Fie din cauza lipsei de interes a firmelor la licitații, fie din cauza contestărilor și procedurilor legale, Primăria Cluj-Napoca a fost nevoită să ajusteze planurile inițiale cu milioane de euro.