INTERVIU. Candidații partidului lui Victor Ponta la primăriile clujene și la Consiliul Județean. Nume cunoscute pe liste

Remus Lăpușan este un politician hârșit. A candidat la Primăria Cluj-Napoca, a fost consilier local și județean, a fost lider al organizației județene PSD. La aceste alegeri va reprezenta însă Pro România, partidul lui Victor Ponta. A făcut în noul partid ce știa el mai bine: să îl organizeze eficient. Ce-i drept, a beneficiat și de haosul din PSD-ul clujean, cu care concurează pe stânga eșichierului politic. Acum chiar și adversarii politici recunosc că Pro România are o poziție solidă înaintea alegerilor locale din județ.
Într-un interviu acordat pentru Media9, Remus Lăpușan prezintă candidații în cele mai importante localități din județ, dar recunoaște indirect că aceștia au șanse scăzute. În schimb, subliniază că sunt reprezentanți ai partidului care pot câștiga în localități rurale, de exemplu la Iara, Așchileu, Poieni șamd. Miza cea mare sunt însă alegerile generale, de aici și decizia de a nu face alianțe pre-electorale la „locale”, anunțată de Lăpușan.
La nivel de județ, candidatul Pro Români vine cu câteva idei pe zona agricolă, unde este specialist: portal online cu informații despre producătorii din județ sau un lanț de magazine cu produse ale fermierilor clujeni.
În interviu veți găsi și listele de candidați ale Pro România la Consiliul Județean, dar și la Consiliul Local Cluj-Napoca. Aici găsim două nume cunoscute din vechiul PSD Cluj: fostul prefect Dan Canta (director la Construcții Napoca, firma omului de afaceri infractor Ioan Bene) și fostul consilier local Gabriel Oniga (cel care a propus parcările modulare la Cluj-Napoca). În partid se regăsesc la Cluj Aurelia Cristea sau Ioan Rus, dar aceștia au decis să nu apară pe vreo listă la alegerile locale.
– Domnule Lăpușan, vă rog să îmi spuneți câteva nume de candidați în care vă puneți speranța, mai ales pentru orașe și pentru comune din jurul Clujului.
Candidații noștri au trecut printr-un proces laborios de selecție și validare în interiorul partidului și avem încredere că fiecare îmbină cu succes dorința de a aduce prosperitate în comunitățile din care provin, cu profesionalismul și integritatea. Au șanse foarte bune de a câștiga încrederea votanților atât candidații la primăriile din mediul urban: Dan Codrean pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, Tiberiu Ioan Bărăian pentru Primăria municipiului Gherla, Mircea Irimie pentru Primăria municipiului Turda, Vasile Revnic pentru Primăria municipiului Dej, Cozmin Sașa pentru Primăria municipiului Câmpia Turzii și Filip Giurgiuman pentru Primăria orașului Huedin, cât și cei din mediul rural din jurul municipiului Cluj-Napoca: Radu Fărcaș pentru Primăria Florești, Cristian Miron pentru Primăria Gilău, Viorel Sîrca pentru Primăria Baciu, Horvath Marton pentru Primăria Mociu. Cu siguranță, fiecare candidat al PRO România Cluj merită să fie ascultat, eu susțin multe dintre proiectele lor, care sunt inovative și foarte necesare pentru comunitățile din care provin.
– La câte procente sperați la nivel de județ?
De când am început să dezvolt organizația din Cluj a acestui partid, m-am concentrat în special pe identificarea soluțiilor optime pentru problemele din județ și pe conturarea unei strategii de dezvoltare integrată a județului, pe multiple dimensiuni, astfel încât fiecare cetățean, fie că provine din Buza, din Florești sau din Turda, să beneficieze de servicii publice decente și să atingă standarde ridicate în ceea ce privește calitatea vieții. Cu răbdare, muncă, viziune, competență și echilibru vom pune în aplicare proiectele de politici publice pe care ni le propunem, pentru că acestea reprezintă motivul pentru care ne-am implicat în politică. Procentele vor fi răspunsul cetățenilor la oferta de proiecte pe care o propunem și avem încredere că vor depăși așteptările multora.
– De unde ia Pro România voturi?
De la toți cei care sunt nemulțumiți de direcția în care merg lucrurile în țara noastră și în județ, de la toți cei care pun preț pe ce-i românesc, de la toți cei cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc și de viitoarele generații, de la toți cei care au înțeles că doar prin implicare putem construi ceva mai bun, de la cei care au o viziune de centru-stânga, de la cei care apreciază profesionalismul și integritatea, de la cei care se respectă.
– Câți primari nădăjduiți să aveți?
Fiecare dintre candidații noștri are șanse foarte bune și vom avea mulți primari Pro România în județul Cluj. Amintesc acum câțiva dintre colegii activi, care vor obține cu siguranță rezultate excelente: Adrian Popa pentru Primăria Iara, Paul Sever Groza pentru Primăria Așchileu, Adrian Morariu pentru Primăria Poieni, Daniel Cheța pentru Primăria Geaca, Victor Iancu pentru Primăria Căpușu Mare, Dorel Timofte pentru Primăria Cojocna, Viorel Dan Negrea pentru Primăria Măguri Răcătău, Radu Purdea pentru Primăria Cășeiu, Dorin Han pentru Primăria Beliș, Mihai Meșter pentru Primăria Mintiu Gherlii, Delia Szabo pentru Primăria Suatu, Mirela Sabo pentru Primăria Mica, Virgil Sașa pentru Primăria Tritenii de Jos. Dar, repet, dacă mi-ar permite timpul și spațiul, i-aș enumera pe toți candidații noștri, fiecare are abilitățile necesare, precum și proiecte fezabile, pentru a produce o schimbare în bine în comunitatea sa.
– Cine ceste Dan Codrean (foto), candidatul de la Cluj-Napoca?
Dan Codrean – 38 de ani – este candidatul Pro România la Primăria Cluj-Napoca, un tânăr activ și cu idei foarte sănătoase, iar cariera sa e contruită cu muncă și profesionalism. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, membru în Baroul Cluj din 2006, specialist în lobby și advocacy, mediator și arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Cluj. Își propune să implementeze noi standarde de performanță în administrația din Cluj-Napoca și declară: ”Calitatea vieții este cel mai important indice care trebuie urmărit de orice program de dezvoltare și administrare a societății. Dacă avem o calitate ridicată a vieții, atunci sigur avem în spate o economie locală puternică, avem o viață socială și culturală intensă și avem soluții pentru principalele probleme cu care ne-am confruntat˝.
– Câte locuri considerați că sunt eligibile pe lista pentru CL și cine sunt primii de pe listă?
Ne așteptăm să avem minimum 7 locuri eligibile, iar pe listă se vor găsi colegi extrem de competenți, cu o experiență valoroasă în administrația locală, precum: Dan Codrean, Dan Canta, Gabriel Oniga, Sorin Ionescu, Alexandru Magdaș, Dana Hada, Petruța Bocoș, Marius Pop.
– Candidați la CJ: câte locuri eligibile și cine este pe listă pe primele locuri?
Suntem o echipă puternică, iubim Clujul și întreg programul nostru de guvernare reflectă acest lucru. Candidatura mea la funcția de președinte al Consiliului Județean vine ca urmare a faptului că îmi pasă cu sinceritate de Cluj și de clujeni, iar experiența mea de două decenii în politica locală stă mărturie pentru asta. Am inițiat proiecte menite să producă o dezvoltare sustenabilă pentru Cluj și am fost promotorul altor proiecte bune pentru județ, dezvoltate împreună cu alți politicieni locali. Clujul, ca județ, are un mare potențial care nu a fost încă valorificat cum se cuvine, au fost prea multe interese politice și economice, de clan, și prea multă nepăsare și amatorism, astfel că azi județul a ajuns să ocupe poziții rușinoase în comparație cu alte județe la aproape toate capitolele. Toate investițiile și toată energia s-a concetrat în Cluj-Napoca, iar celelalte zone au fost lăsate în voia sorții. Ne bucurăm pentru Cluj-Napoca și ne dorim o dezvoltare și mai spectaculoasă pentru orașul nostru de suflet, dar trebuie să echilibrăm puțin balanța, să investim și în celelalte zone din județ. Ne așteptăm la minim 8 locuri eligibile, iar pe listă avem colegi integri, profesioniști și cu inițiative foarte interesante: Marcel Trâmbițaș, Maria Macrea, Adrian Popa, Adriana Baciu, Claudiu Neamț, Carmen Mîrdan.
– Ce propuneți pentru județ?
În ce mă privește, mă angajez doar într-o luptă de idei și de proiecte. Îmi propun un program de guvernare complex, pe mai multe dimensiuni, de la dezvoltarea antreprenoriatului rural, la investiții în educație digitală, servicii medicale de sănătate și infrastructură sustenabilă. De asemenea, am în vedere implementarea unor proiecte de protecție a mediului și energii verzi, a unei strategii pentru viitorul brand al Clujului, dar și să dezvolt parcuri științifice și tehnologice sau să susțin noi proiecte pentru agricultura locală și metode noi de valorificare a producției locale, cum ar fi un portal online cu informații despre producătorii din județ sau un lanț de magazine cu produse ale fermierilor clujeni. Programul pe care-l propun este în dezbatere publică în aceste zile și poate fi consultat pe site-ul: https://procluj.ro/program.
– Negociați alianțe pre-electorale?
Nu. Nu negociem alianțe pre-electorale. PRO România participă cu candidații săi la alegerile din această toamnă și va obține rezultate foarte bune.