Încep lucrările de modernizare pe o stradă din centrul Clujului. Parcarea va fi desființată. Cum vor circula pietonii

Autor  admin   în       2 years în urmã     1114 Vizualizări.  

Primăria Cluj-Napoca anunță începerea lucrărilor de modernizare pe strada Universității, tronsonul cuprins între strada Avram Iancu și strada I.C. Bratianu.

Lucrările încep de astăzi, 26 septembrie 2022, și se desfășoară în cadrul proiectului „Lucri de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.

În prima etapă, se vor executa lucrări pe trotuarul adiacent numerelor fără soț și în zona de parcare amenajată pe strada Universității, determinând interzicerea completă a parcării, parcările existente urmând să fie desființate.

Circulația pietonilor se va realiza pe culoare pietonale delimitate și asigurate de către executant pe zona lucrărilor și pe trotuarul adiacent numerelor cu soț.

Lucrările vor fi executate de către SC Astor Com SRL.

Ce lucrări se vor face pe strada Universității 

Obiectivul principal al proiectului amintit mai suse este reamenajarea spațiului public al străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente: Universității, Em. de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu si strada Iuliu Maniu.

Pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) si crearea unei piațete pe locul parcarii actuale, iar pe strada Mihail Kogalniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent.

Foto: Randare proiect

10 

milioane de euro este valoarea totală a contractului de finanțare pentru acest proiect.

Valoarea contractului de finanțare este, potrivit Primăriei Cluj-Napoca de 48.721.315,94 lei (TVA inclus), aproximativ 10 milioane euro.

Descrierea detaliată a investiției:

STRADA UNIVERSITĂȚII

Tronsonul 1 – Strada Universității între strada Avram Iancu și strada Mihail Kogălniceanu

– zonă fără diferențierea tipurilor de trafic („shared space”);

– marcaje rutiere în relieful pavajului semnalând mecanic și vizual vehiculelor auto și velo benzile destinate;

– s-a prevăzut o alveolă pentru oprirea autobuzului şcolar pe latura estică a străzii;

– continuarea benzii pentru biciclete de pe strada Avram Iancu (banda va avea lățimea de 1.50m și va fi la același nivel cu suprafața carosabilă);

– înlocuirea suprafețelor de călcare cu pavaje din plăci din piatră naturală dispuse perpendicular pe rigola de colectare a apei pluviale;

– s-au propus locuri de șezut și rastele pentru parcarea bicicletelor; rastelele de pe latura vestică sunt dotate cu staţie de încărcare biciclete/trotinete electrice

– introducerea cablurilor aeriene în subteran;

– înlocuirea sistemelor de iluminat public; se propun sisteme de iluminat LED pe stâlp metalic cu înălţimea punctului luminos la 3,5 m înălţime, dispuse pe ambele laturi ale străzii;

– completarea aliniamentului de arbori cu exemplare din specia Gleditsia triacanthos.

Tronsonul 2 – Strada Universității între strada Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii

– eliminarea parcării actuale care ocupă majoritatea spațiului stradal;

– zonă fără diferențierea tipurilor de trafic „shared space”;

– delimitarea trotuarului vestic şi a celui estic pe segmentul Piaţa Unirii – strada I.C. Brătianu printr-o bordură teşită;

– marcaje rutiere în relieful pavajului semnalând vehiculelor auto și velo benzile

destinate;

– readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957);

– pavarea cu plăci din piatră naturală dintr-un front în altul al străzii, păstrând direcţia pavajului perpendiculară pe clădirea Universităţii;

– amplasarea de locuri pentru șezut din blocuri de calcar în piaţeta formată în jurul statuii;

– amplasarea locurilor pentru terase pe latura vestică a străzii;

– lucrări de înlocuire, relocare a rețelelor edilitare, afectate de coborârea cotelor de călcare;

– introducerea cablurilor aeriene în subteran;

– înlocuirea sistemelor de iluminat public; se propun coloane multifuncţionale dispuse pe ambele laturi ale piaţetei şi sisteme de iluminat pe stâlp metalic cu înălţimea punctului luminos la 3,5 m înălţime pe segmentul dinspre Piaţa Unirii. Prin coloanele multifuncţionale se va asigura şi iluminarea statuii „Sfânta Maria Protectoare”. Portalurile de acces din zona de piaţetă vor fi iluminate de corpuri de iluminat încastrate în pavaj.

– completarea aliniamentului de arbori cu exemplare din specia Gleditsia triacanthos şi plantarea a 6 arbori din specia Ginkgo biloba în jurul statuii „Sfânta Maria Protectoare”.

About