Îi dă cu urbanismul în cap lui Emil Boc. Țigănaș: “Sunt revoltat. Se iau măsuri profund eronate” + “Unii dezvoltatori pot să construiască, pentru că au canal politic”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     7485 Vizualizări.  

Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură, fostul președinte al Ordinului arhitecților din România (OAR) și fostul secretar general al Uniunii internaționale a arhitecților, a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9.

Țigănaș a criticat modul în care Primăria clujeană a înțeles să blocheze dezvoltarea imobiliară, dând vina pe trafic. De când lumea, realizarea infrastructurii rutiere cade în seama autorităților publice, iar Clujul blochează investițiile private din cauza propriei neputințe. “Sunt revoltat de chestiunea asta, termenul meu este «dictatura studiilor de trafic»”, a spus arhitectul. Decizia strategică de la Cluj are deja rezultate: prețurile apartamentelor și caselor sunt cele mai mari din țară și rivalizează cu cele din state mult mai dezvoltate.

“Este un moment foarte dificil, după părerea mea, și care poate genera o criză profundă în viitor. Se trag niște frâne și se transmite ideea că nu am putut rezolva armonios acest oraș. Nu cei care sunt la putere acum, ci toți cei care s-au perindat 30 de ani au scăpat de sub control dezvoltarea urbanistică – și acum luăm niște măsuri reactive, care sunt profund eronate. În momentul în care există o cerere atât de mare de locuințe, în momentul în care există câteva mii bune de hectare neurbanizate în intravilanul municipiului, și nu ai o strategie de devoltare armonioasă a unor cartiere, cvartaluri, ansambluri ș.a.m.d., prin utilizarea energiei investiționale private, de fapt produci un fenomen de dezechilibru între cerere și ofertă și consecința este foarte clară: cresc prețurile și chiriile la locuințe. Se știe că suntem campioni naționali și că am depășit ca prețuri la tranzacții imobiliare inclusiv țări europene dezvoltate. Vor crește prețurile în continuare, mai ales că pe fundalul acesta se produc multe inechități. Adică unii dezvoltatori pot să construiască, pentru că au canal politic, iar alții nu pot. Când pui o regulă din aceasta care nu este legală, ci strategică, este o viziune politică. Este o formă de relativizare a documentelor de urbanism concrete, cum este planul urbanistic general. La Cluj avem o criză a PUG-ului, pentru că s-a început un plan urbanistic general nou, dar cel existent este respectat sau nu, pentru că este considerat depășit. Deși el nu este depășit. Ori faptul că nu mai permiți să se construiască în unele zone, spunând că infrastructura rutieră este insuficientă și s-ar crea ambuteiaje, este o chestiune care științific nu este dovedită. Și care produce o eroare conceptuală fundamentală, eu sunt revoltat de chestiunea asta, termenul meu este “dictatura studiilor de trafic”. Adică obligi oamenii să facă studii de trafic, mai multe pe aceeași stradă, spunând că, dacă este capacitatea străzii depășită, nu pot să mai locuiască încă niște familii în plus pe strada respectivă, când se știe foarte clar că ceea ce circulă pe o stradă reprezintă tranzitul, nu destinația celor care locuiesc acolo. Pe o stradă nu circulă decât într-o măsură foarte mică cei care locuiesc acolo. Sunt străzi care au acest ghinion, să fie alese de unii sau de alții, ca traseul lor principal spre locul de muncă, spre școală, spre alte destinații”, a spus Șerban Țigănaș. 

Șerban Țigănaș poate vedea detașat lucrurile, întrucât nu mai proiectează ansambluri private. Biroul său de arhitectură s-a specializat în proiecte publice de mare anvergură, cum sunt stadioane sau săli polivalente.

Zece ani de Cluj Arena. Șerban Țigănaș: „Un an am trecut zilnic pe lângă stadion, parcă nu ne venea să credem”

Am luat deoparte un caz particular, cartierul Borhanci, unde construcțiile au fost blocate până în 2026. S-a spus că atunci va fi gata centura, însă proiectul nu a intrat în PNRR, iar 2026 a devenit o himeră. “Pe ce bază? Filosofia asta nu am mai întâlnit-o. Eu găsesc o idee care poate să fie valabilă în spatele acestei gândiri, anume de-a etapiza, de-a preciza niște zone. Nu se poate plica discreditar și fără o planificare foarte clară, «mă angajez ca până în 2026 să fac nu știu ce». Ori s-a angajat cineva la ceva? Au mai fost perioade în istoria recentă a Clujului în care, în anumite zone, nu s-au eliberat certificate de urbanism pentru că erau considerate cu interdicție temporară de construire până la realizarea nu știu cărui proiect. Ori dacă tu nu te angajezi să faci lucrul acesta și nu oferi compensații ulterior – de exemplu, te angajezi să dai certificate de urbanism, planuri urbanistice și autorizații de construire foarte rapid, prioritar, pentru că i-am pus pe niște cetățeni să aștepte doi ani de zile. Nu am văzut așa ceva. Este o inechitate, un dezechilibru, un parteneriat nepredictibil, pe care cineva nu îl respectă și nu îl explică”, a subliniat decanul Facultății de Arhitectură.

Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, poate fi acultată în fiecare luni, de la 10:05, pe Napoca FM.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.