I-au tăiat frișca de pe tort. Chimu Căpușan pierde patru etaje în comisia de urbanism

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     4183 Vizualizări.  

Familia lui Chimu Căpușan – celebru dezvoltator din Cluj – pierde patru etaje dintr-un foc, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), de marți.

FOTO: Chimu Căpușan, în curtea vilei sale de pe Republicii, în urmă cu vreo 10 ani, când apărea în Topul Forbes. În ultimul timp, mai celebru este fiul său, Bogdan, mare amator de mașini scumpe.

Noroc Com SRL, una dintre firmele pe care le controlează, a propus un ansamblu imobiliar de mari dimensiuni, pe Bulevardul Muncii, chiar lângă sensul giratoriu de la intersecția cu strada Fabricii. 

Spațiul este foarte generos, 5,5 hectare, iar pe el s-au desenat 16 clădiri, dintre care 11 de locuințe, trei de birouri și două de învățământ.

Blocurile de la strada Fabricii ar fi trebuit să aibă parter și 10 sau 11 etaje (iar cele din spatele lor, câte 7), birourile de pe Muncii, 9 și 10 etaje, însă CTATU a tăiat frișca de pe tort. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a propus, iar primarul Emil Boc a preluat ideea și a cimentat-o. Peste blocurile cu 11 s-a scris cu carioca P+7. Dintr-un condei, Căpușan a pierdut câteva sute de mii de euro.

“Cum să le spun cetățenilor Clujului că într-o parte sunt șapte etaje, iar dincolo 11? Limita generală în Cluj este de P+6, vă dăm șapte, sunt suficiente. Clujul nu este un oraș pentru profit, ci pentru oameni. Nu cred că trebuie să avem mastodonți de beton”, a spus Boc.

2.049 

de locuri de parcare ar urma să fie create în acest ansamblu imobiliar. De aceea, se ajunge ca unele blocuri să aibă patru etaje de subsol.

Proiectul aparține arhitecților de la Arhimar Serv, care, anterior, au fost întorși de mai multe ori de această comisie. 

În proiect sunt prinse o școală, o sală de sport și un teren de sport, precum și străzi interioare. Cum lucrarea se va face etapizat, CTATU a insistat ca școala și sala de sport să fie cuprinse în prima etapă de dezvoltare. Pe lângă cele cinci blocuri, să intre în prima rundă a lucrărilor și facilităților de educație.

“Școala trebuie predată concomitent cu blocurile”, a întărit Emil Boc. Totul se face pe cheltuiala familiei Căpușan.

O parte din teren va fi cedată municipiului, astfel încât Bulevardul Muncii să aibă o lățime de 28,5 metri peste drum de Auchan, cu piste de biciclete și trotuare.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.