Harta verde. Emil Boc a prezentat sumarul spațiilor de agrement noi din Cluj
„Dimensiunea verde a Clujului” a fost prezentată astăzi, de primarul Emil Boc; vorbim despre o hartă în care sunt prezentate toate parcurile, bazele sportive și culoarele verzi pe care municipiul le are în diverse faze de realizare.
Iată care este situația câtorva dintre aceste spații verzi.
Sunt în faza de recepţie lucrările pentru realizarea Parcului Tineretului – Pădurea Clujenilor. Acesta se întinde pe o suprafață de 213.004 mp și este un parc recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber, ideal pentru a explora natura. Parcul cuprinde: plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1.505 arbori); perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp, peste 30.000 de puieţi au fost plantaţi aici); zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban; două clădiri cu funcțiuni publice; două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului; punct de belvedere; tiroliană; grădină urbană închisă (pe o suprafaţă de 4.517 mp); zonă pentru plimbare câini.
Parcul Est – cel mai mare parc al oraşului – este proiectat în urma un concurs internaţional în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România şi este în curs de realizare partea de proiectare.
Parcul Bună Ziua și Parcul Zorilor au fost aprobate studiile de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri. Parcul Bună Ziua – Becaș va fi realizat pe o suprafață de 9,5 ha care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Pentru Parcul Bună Ziua urmează să fie organizat un concurs internaţional de soluţii în colaborare cu OAR. În ceea ce privește cartierul Zorilor, terenul recomandat este situat în zona Observator, pe o suprafață de 1,2 ha care deservește peste 20.000 de locuitori și este situată la mai puțin de 50 de m față de cea mai apropiată stație de transport public. Aici vor fi plantați 180 arbori și 240 arbuști, pe lângă cei existenți. Se vor amenaja spații de joacă pentru copii, zone de recreere și fitness în aer liber.
Baza sportivă şi de agrement „La Terenuri” – s-a dorit crearea unei zone de agrement cu facilități moderne pe o suprafață de peste 4,2 hectare. Proiectul cuprinde terenuri pentru sporturi în aer liber: tenis de câmp, baschet, mini fotbal, badminton, volei, amenajate cu suprafețe sintetice adaptate și prevăzute cu nocturnă. De asemenea, vor fi create terenuri de beach volley cu nisip, o pistă de alergare, o zonă cu aparate și echipamente parkour, un skatepark și zone de fitness. Pentru activități indoor, baza sportivă prevede o clădire multifuncțională în care pot avea loc variate sporturi precum: squash, tenis de masă, escaladă, yoga sau aerobic. Suprafața de spații verzi amenajate în cadrul zonei de agrement este de peste 18.000 de metri pătrați.
Se amenajează un parc cu facilități sportive, zone moderne pentru pietoni și construire parking în cartierul Mărăști (regenerarea zonei verzi Expo Transilvania). Este în derulare contractul pentru serviciile de proiectare și elaborare documentații de urbanism privind „Regenerarea zonei verzi Expo Transilvania, amenajarea în baza conceptului walkable and smart city a străzilor adiacente şi construire parking”. Proiectul vizează regenerarea urbană a unei zone de 17 ha și presupune: – modernizarea parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc: peste 10 hectare); – Amenajarea străzilor și a spațiilor publice adiacente (implementarea conceptului „Orașul pentru pietoni”); – Construirea unui parking în zona de intervenție (min. 350 locuri). Parcul Aurel Vlaicu va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi numeroși arbori și arbuști, vor fi realizate facilităţi pentru activități sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare și promenadă, precum și un loc de joacă pentru copii.
Reabilitarea malurilor Someşului din zona Grigorescu-Plopilor (peste 7 hectare), reabilitarea Parcului Armătura (3,2 ha) şi a zonei adiacente sunt două segmente majore ale proiectului câştigător în cadrul concursului internaţional pentru punerea în valoare a malurilor Someşului. Ambele proiecte sunt finanţate din fonduri europene şi pentru ambele au început lucrările în teren. Cele două proiecte înseamnă reabilitarea spaţiilor verzi, plantarea de 1.797 de arbori, realizarea de peste 5,5 km de piste de biciclete, amenajarea unor suprafețe pietonale, staţii încărcare pentru autovehicule şi pentru biciclete electrice. Reabilitarea Platoului Sălii Sporturilor, parte din acelaşi concurs, se află în faza de proiectare.
Parcul Feroviarilor va avea pasarele pietonale peste Someș și stații de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice Parcul Feroviarilor urmează să fie reabilitat potrivit soluţiei câştigătoare stabilită prin concurs internaţional. În prezent, a fost semnat contractul pentru execuţia lucrărilor şi acestea urmează să înceapă. În cadrul proiectului sunt prevăzute patru obiective de investiții, și anume: Amenajarea Parcului Feroviarilor, în suprafață de 53.457 metri pătrați, prin plantarea de arbori și alte tipuri de vegetație, amplasarea de bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, realizarea unui loc pentru jocuri de masă, instalarea de cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public. Vor fi realizate de asemenea două lacuri de agrement (unul de 1.088 de metri pătrați, iar celălalt de 548 de metri pătrați), despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea.
Amenajarea malurilor Someșului Mic din dreptul Parcului Feroviarilor, prin amenajări peisajere, noi alei pietonale (din lespezi de piatră), vegetație, mobilier urban și iluminat cu sistem LED. – Realizarea a două pasarele pietonale. Vor fi realizate două pasarele destinate pietonilor și bicicliștilor, care vor face legătura cu parcul, dinspre strada Traian. Tot pe malurile Someșului vor fi construite două amfiteatre de mici dimensiuni și două platforme pentru odihnă.
Este în curs de realizare proiectul pentru reabilitarea ansamblului urban Cetățuia, pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare. Întreaga zonă urmează să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și împădurit.
Pădurea-parc Făget: o nouă zonă de agrement și recreere în natură pentru clujeni Primăria municipiului Cluj-Napoca – Municipiul Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj au amenajat (într-un mod minim invaziv) prima pădure-parc din județul Cluj și una dintre primele din România în cadrul proiectului cu finanțare europeană Urbfordan. Prin acest proiect, în pădurea Făget au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice. De asemenea, au fost montate panouri informative privind biodiversitatea (fauna și flora) din zonă și băncuțe de odihnă, un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu. Intervenția a fost gândită cu un impact minimal asupra mediului.
Municipalitatea a demarat o amplă acţiune de modernizare a unor parcuri de mai mici dimensiuni din oraş. Parcul Ștefan cel Mare – cunoscut clujenilor ca Mica Promenadă – se transformă printr-un amplu proiect de revitalizare, ale cărui lucrări au început deja. Pe o suprafaţă de peste 1,2 hectare, parcul situat în Piaţa Ştefan cel Mare cuprinde esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Prin acest proiect, parcul de lângă Teatrul Național Cluj-Napoca devine unul modern, care se ridică la exigențele unui spațiu public calitativ și eficient, precum și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație oferă posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional. Proiectul presupune plantarea a 64 arbori noi, care se adaugă celor deja existenți.
Modernizările parcurilor I.L. Caragiale şi Farmec au achiziţia de proiectare şi execuţie finalizată şi sunt în etapa de proiectare. Modernizarea parcului Caragiale propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton, o abordare considerată astăzi ca fiind nepotrivită, acest curs de apă urmând să devină parte integrantă a parcului. Pentru Parcul Farmec, investiția propusă urmărește revigorarea parcului prin realizarea unor sectoare de odihnă, zone pentru mișcare și exerciții fizice, spații de joacă pentru copii. Biodiversitatea Canalului Morii și cadrul natural vor fi păstrate intacte prin crearea și amenajarea unor zone verzi de recreere.
Parcul Primăverii se află la stadiul de realizare a studiilor necesare. Conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii a fost prezentat în cadrul unei dezbateri a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții: Parcul Primăverii: reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori; stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc.; evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori; dotarea parcului cu mobilier urban modern; amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete); sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale.