Grupul care îi dă insomnii lui Emil Boc. „Clujul civic este locul unde clujenii caută să se solidarizeze”

Autor  Ionel Lespuc   în       8 luni în urmã     1798 Vizualizări.  

Clujul este un oraș care s-a modernizat vizibil, accentuat, în ultimii ani. Atât ca infrastructură, cât și ca mentalitate a oamenilor. Care sunt tot mai emancipați. Ei devin astfel un motor al orașului, mai ales cei care decid să se implice în problemele de zi cu zi. Că mai sunt mulți care se implică ocazional.

Atunci când se coalizează pe teme corecte, clujenii implicați devin o forță, reușesc să găsească modalitatea de a „mișca” lucrurile. Sunt deja destule exemple. Nu știți unde îi găsiți pe civicii Clujului? Pe grupul de Facebook Clujul Civic, unul extrem de activ, de viu.

Media9 a vorbit despre acest grup cu fondatorul său, artistul plastic Szakats Istvan, alias Mathias Rex. O discuție despre rolul, rostul, evoluția și viitorul Clujului Civic. Și despre anunțata implicare politică ce pare să se amâne pentru alte runde de alegeri.

Ionel Lespuc: Cum ai cataloga astăzi Clujul Civic? Care este puterea grupului? Hai să facem și o comparație: la nivelul de acum consideri că este mai puternic sau doar mai diluat decât pe vremea când avea 8-10.000 de followeri? Ce direcție strategică i-ați stabilit pentru viitor?

Szakats Istvan: Clujul Civic are o vechime de 12 ani și 16.600 membri.

Pentru cetățeni, a devenit locul predilect pentru a dezbate temele orașului – dezvoltarea urbană, traficul, deșeurile, verdele, etc.

Pentru ziariști, cu cele 7-10 postări pe zi pe grup, e un loc de unde își iau inspirație pentru teme și unde își pot recomanda articolele spre citire.

Pentru administrație – date fiind sesizările care apar pe grup aproape zilnic, Clujul Civic e o sursă de încredere pentru a-și mai completa lista zilnică de „tulai, tre’ s-o reparăm și pe asta”. Grupul a ajuns să fie citat cu regularitate în ședințele administrației locale.

Și, nu în ultimul rând, pentru sectorul politic, având în vedere reach-ul de până la 8.000 persoane zilnic și reach-ul de peste 120.000 de cititorii pe lună, Clujul Civic a devenit un barometru de opinie publică în timp real. Așa ceva nu exista pe vremurile când grupul avea 8-10.000 de membri – deci din punctele de vedere enumerate mai sus, da, grupul a devenit mai puternic.

Acum, grupul mergând spre 17.000 membri, e inevitabil ca din punctul de vedere al pluralității opiniilor grupul să devină mai „diluat” – ca să folosesc expresia ta. Dar mai e ceva. În mai marele corp al grupului apar și niște concentrări, alianțe și micro-coagulări. Acestea vin și datorită memoriei „bătăliilor” mai mari  câștigate în ani – pentru ne-betonarea Someșului, pentru lucrările de pe Kogălniceanu, pentru copacii de pe Universității, pentru salubrizarea orașului, pentru piste de biciclete, pentru situația clujenilor de la Pata Rât, etc. Clujul Civic a devenit locul unde cetățenii știu că pot să vină cu temele lor, ca să schimbe know-how și să caute să se solidarizeze pe temele lor.

Asta cu direcția strategică e o întrebare importantă. În administrația grupului avem scrollbaruri kilometrice, atât pe teme tactice, cât și strategice – dar pe acestea din urmă, mai rar. La nivel tactic deciziile se iau mai ușor (aprobat postări, adresat comentarii injurioase, etc). Aici țin să-i mulțumesc atât membrilor pentru disciplina cu care reușesc să fie factuali și argumentativi în contribuții, cât și colegilor care depun eforturi consistente să grădinărească grupul, aproape în regim de 24/7.

La nivel strategic, onor administrația ne mai retragem din când în când la o bere, ca să discutăm live în ce direcție ar merita să meargă grupul. După cum văd eu, axioma de la care pornim și la care ne reîntoarcem mereu e că grupul e al membrilor. Noi putem să propunem cadre și instrumente. Dar sunt membrii cei care trebuie să înceapă să le folosească și să le umple cu sens. E o chestiune de disciplină și responsabilitate. Așa că da, sunt părți ale grădinii care cresc (de exemplu, pe partea de petiționare) și sunt care nu prea (de exemplu, pe partea de participare la ședințele CL). Și cred că așa va merge și pe mai departe. Grupul e o grădină vie, și este a membrilor.

IL: Aveți tot mai mulți admini. Cât de democratic se iau decizii?

Sz.I.: Cred că nu avem destui admini. În estimarea mea în acest moment ne-ar trebui încă cel puțin 2-3 moderatori. Cât despre democrația luării deciziilor în administrație, aș prefera ca la acest capitol să mai zică și colegii de la ei. Subsemnatul, pornesc de la principiul că o decizie luată de un coleg administrator e o decizie luată de administrație, și o susțin by default. Dar mărturisesc că pe mine unul mă onorează și îmi dă siguranță când sunt criticat de colegi, pentru că na, am și eu insensibilitățile mele și punctele mele oarbe. De exemplu, recent, când cu circul Buta am simțit că trebuie să-mi fac autocritica, să mă căiesc și mi-am și aplicat niște autopenitență.

I.L.: Ești mulțumit de calitatea dezbaterilor? Clujul se laudă cu transparența sa, care e mimată, CC este locul adevăratelor dezbateri (deși sunt unii care știu doar să scrie, nu și că citească).

Sz.I.: Așa cum scrie în About, Clujul Civic are ca scop creșterea potențialului de angajare civică a membrilor comunității clujene. Cum definim „calitatea” dezbaterilor în raport cu angajarea civică? Aș putea spune că dezbaterea de calitate e cea care duce la creșterea angajării civice de calitate. Așa că dezbaterile care sunt factuale și argumentative, care conduc la a avea cetățeni mai informați, mai asumați, și mai activi, eu unul le-aș numi de calitate. Dar normal, nu toate dezbaterile sunt așa. Ba da, oamenii chiar știu să citească, și mai e o chestie aici – ca să dau din casă. E bine de știut că grupurile au sistemul lor imunitar propriu. Membrii sunt vigilenți. De aceea, în cazul Clujului Civic, uneori când văd că mai apare un troll, nici măcar nu-i scot contribuția, pentru că am încredere că membrii se prind singuri de trolleală. E ca atunci când viespele intră în stupul de albine: albinele se prind că e acolo, îl mai marchează, îl mai izolează, job done. Or, 16.000 de albine duc lejer câțiva trolli. Astfel, cred că trollii chiar au un rol important în sănătatea grupului, și anume în antrenarea sistemului imunitar al acestuia.

Mai sunt două lucruri de spus aici. Clujul Civic nu este un grup științific. Sunt destule și din această categorie pe Facebook și și eu mă mai dau pe ele. În general mi se par bule cu oameni de-o erudiție și capacitate analitică formidabilă, dar care nu și-ar mobiliza aceste capacități în vreo acțiune cetățenească nici să le ardă casa. Precauția, postul, contractul, înțeleg. C’est la vie. Mersi pentru studiile pe care mi le mai trimiteți, totuși.

De asemenea, Clujul Civic nu este un grup profesional. Mă mai dau și pe asemenea grupuri, și sunt chiar onorat când mi se mai dă peste mână, corectiv așa. De asta mă bucur de fiecare dată când mai apare câte un inginer sau jurist pe grup și își așterne argumentele în dialectul său propriu. Excelent. Keep it coming. Învățăm cu toții, inclusiv subsemnatul.

I.L.: Ești mereu de acord cu cauzele civice propuse? Adică mi se pare că uneori e un spirit de turmă, nu ne pricepem, dar ni se pare că. Și facem scandal… Nu ar trebui aduși în dezbateri și oameni specializați, chiar dacă nu fac parte din grup?

Sz.I.: Personal, nu mă regăsesc neapărat în toate cauzele civile de pe grup. Dar e ok așa. Din nou: grupul e al membrilor. Rasismele și xenofobiile le plivim din fașă, dar ca principiu general, ce li se pare important membrilor, e important. La ce-i zici tu spirit de turmă eu i-aș zice dinamică de grup. N-am nimic împotriva coalizărilor și de-coalizărilor, e în natura lucrurilor. Sunt doar mobbing-ul și bullyingul pe care încercăm să le detectăm și să le adresăm din timp. E important ca membrii grupului să se simtă în siguranță. Din cauza asta luăm foarte în serios când membrii raportează comentarii ca fiind injurioase. În acest sens țin să-i mulțumesc acelor membri care patrulează grupul și care dau report pe comentariile care nu li se par în regulă (îl salut cu stimă pe domnul T). Ei sunt un veritabil Sanepid al grupului, respect. La întrebarea cu specialiștii cred că am răspuns mai înainte. Vin în ritmul în care-și fac curaj să mai iasă din cochilie, sunt bineveniți.

I.L.: Cum ar trebui să funcționeze lucrurile pe timpul campaniilor electorale. Partidele vor încerca să se folosească de grup, se vor înmulți postacii. Care va fi abordarea?

Sz.I.: Chiar acum începem sezonul electoral. Și acum opt și acum patru ani a existat un interes din partea partidelor ca să se reprezinte pe grup (am și organizat dezbateri publice și atunci, și au și venit mai toți) dar față de acele ajunuri electorale, pot să spun că acum suntem la un total alt nivel.  Avem deja creionate o serie de dezbateri, și chiar în această săptămână am programate o serie de consultări cu partidele (lista lor crește în fiecare zi) pe teme precum date, invitați, întrebări, moderare, etc. În acest ajun electoral interesul partidelor de-a fi prezenți pe grup pare net mai crescut ca turele trecute. Cu postacii care o să vină e cam aceași poveste ca și cu trollii. Conform regulament, fiecare partid are dreptul la o postare pe zi pe grup. Comentarii, cât duc. Dar dacă se pun pe trollat, va fi în primul rând grupul care îi va prinde. Bonne chance.

I.L.: CC anunțase anul trecut că are planuri electorale. S-a mai avansat cu ceva? Hello, e 2024!

Sz.I.: Da, am anunțat acum 4 luni că deschidem această direcție, de-a susține potențiali candidați la funcții publice. Era un cadru și un instrument propus pentru membri grupului, pentru clujeni. Dar la utilizare, la proba budincii cum ar veni, discuțiile cu candidații care s-au arătat la început nu au progresat, iar alți candidați pentru moment nu s-au mai arătat. Iar noi nu forțăm. Ce vine organic din grup, e bun venit. Ce nu vine, poate vine mai încolo. Respectăm ritmurile, dinamicile și autenticitatea grupului. Vorba aia: slow is steady, steady is fast. 12 ani și 16.000 de membri e o responsabilitate care ne onorează și pe care trebuie să o onorăm în continuare.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.