„Gășcuta” care se ascunde în spatele siglei USR, la Cluj. Votați cu încredere :)

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      6 luni în urmã     8088 Vizualizări.  

Pornesc în acest articol spunându-vă că Media9 a scris mereu despre USR. Au fost vremuri, la început, în care partidul era ignorat. Dar noi am scris despre el, am mers la conferințe de presă unde era pustiu, pentru că am crezut în misiunea USR. În alternativa pe care o oferea la partidele tradiționale.

Totul a plecat, de fapt, de la momentul când am participat la o întâlnire de la Sinaia unde Alina Mungiu- Pippidi l-a convins pe Nicușor Dan să transforme USR-ul de la București într-un partid de nivel național. Știu că azi voi genera mult hate, de la cei implicați, de la unii din fotografia de mai sus, dar merită: cei mulți care nu știu adevărul trebuie să afle.

Sigur, nu facem aici istorie. Astăzi, USR este un partid important, al patrulea ca intenție de vot, conform sondajelor. Are locul și publicul său, format în special din oameni de dreapta deschiși la minte. Cătălin Drulă a avut o prestație bună ca ministru al Transporturilor și este un candidat de luat în seamă pentru președinție.

Din păcate, la Cluj, lucrurile au luat-o razna. USR a încăput de ceva vreme pe mâna unei „gășcuțe”. Iar informațiile sunt că tot mai mulți dintre membrii respectabili ai partidului se distanțează de actualul estabilishment și așteaptă alegerile, în speranța că ulterior se vor schimba lucrurile. Partidul are mulți oameni valoroși, dar puțini dintre ei sunt în conducere.

Cum a ajuns USR pe mâna „gășcuței”. Primul pas a fost fuziunea USR –  PLUS. USR a ținut porțile partidului semi-închise, fiind foarte restrictiv în ceea ce privește acceptarea noilor membri; a pus preț pe calitate. PLUS, pe de altă parte, a deschis ușa larg tuturor: cantitate. La alegerile interne de după fuziune, PLUS a avut avantaj numeric și și-a impus oamenii la conducere. Ulterior, cei care au crezut în misiunea PLUS au plecat la REPER, să rămână alături de Dacian Cioloș și viziunea sa. Însă nu toți. Oamenii care și-au văzut propriul interes au rămas în USR (vor fi fost motivații diverse, nu îi facem pe toți oportuniști); la Cluj, au căpușat complet partidul. Circa 90% dintre candidații de astăzi provin din vechiul PLUS.

Liderul este Ciprian Rus. Omul nu este președinte formal pentru că are un trecut toxic; vom reveni cu dovezi. „Proxi”-ul prin care conduce este deputatul Oana Murariu. NCN a prezentat o postare pe TikTok a președintelui de partid din care orice om cu puţină școală vede clar nivelul. Apropos, lipsa de respect faţă de drapelul României din partea unui deputat poate fi anchetabilă.

Plecare cu scandal din partid. „Cuplul prezidențial al USR Cluj este lipsit de alte resurse financiare cu excepția banilor publici”

Te-ai aștepta din partea USR să păstreze câteva dintre valorile care au consacrat partidul. Sa militat pentru meritocrație, pentru zero compromisuri, pentru zero nepotism. Și ce avem azi? La Cluj avem ca numărul 1 pe lista USR pentru Consiliul Județean pe soțul președintei partidului. Media9 a scris săptămâna trecută despre scrisoarea Adelei Dehenes către conducerea națională a USR. Ea arăta că soțul Oanei Murariu, Mihai Iepure, trăiește de ani de zile numai din indemnizația de consilier județean. În partid se vorbește că Iepure, medic stomatolog, „merge la un cabinet”. În acest caz, vorbim despre fals în declarația de avere sau de bani câștigați la negru. Media9 i-a cerut informații lui Iepure, la care acesta deocamdată refuză să răspundă. Vom merge la ITM și/sau la ANI.

Ca să fii pus pe listă, trebuie să fii acceptat de liderii USR, pentru că ei controlează mașina de vot. Dacă nu ești acceptat, nu poți candida la nimic. Din „fără compromisuri”, sloganul partidului a devenit „pupă inelul”. Coloanele vertebrale s-au îndoit groaznic de tare. Și, cu trimitere la meritocrație, veți vedea că pe listele de anul acesta nu apar mulți dintre oamenii care au realizat ceva deja. Care au dus și chiar câștigat bătălii. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a vorbit despre asta într-o ședință, luându-l peste picior pe Iepure. „Nu știu cum ați gândit listele, dar cei mai buni consilieri județeni USR nu mai sunt pe ele. Cele două doamne”, a spus Tișe, cu trimitere la Elena Muscă și Adela Dehenes. Așadar, la Cluj și Cluj-Napoca au fost „săriți” de pe locurile eligibile Elena Muscă, Adela Dehenes (care a și plecat din partid), Cătălin Sălăgean, Mihai Boloveschi, Călin Groza și alții. Meritocrație? Deloc.

Este opțiunea fiecăruia cu cine votează. Noi doar semnalăm că USR este, la Cluj, altceva decât ceea ce crede lumea. Decât ceea ce se spera să fie. E doar o „gășcuță” care se ascunde sub sigla partidului și care își face aranjamentele.

About