„Gașca” de la butoanele USR a învins. Senatorul tras pe linie moartă

Autor  Ionel Lespuc   în       7 luni în urmã  

Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Cluj-Napoca a programat pentru duminică votul intern pentru delegații care vor reprezenta organizația la Conferința Filialei Județene USR Cluj din data de 22 septembrie 2024. Peste o săptămână urmează stabilirea candidaților la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024.

53

de delegați au fost aleși duminică. Ei vor vota în 22 septembrie pentru lista USR Cluj. Lor li se adaugă însă și delegații din județ.

Rezultatele votului au ridicat, din nou, multe semne de întrebare în interiorul partidului, semnalând o criză internă legată de recunoașterea meritelor politicienilor activi și dedicați. Liderii îi îndepărtează constant pe acei membri care au ceva de spus și nu se supun ideilor liderului din umbră, Ciprian Rus.

O lovitură pentru senatorul Cristian Bordei și pentru doi consilieri județeni

Printre cei care au fost puși la punct cu ocazia acestor alegeri interne se numără senatorul Cristian Bordei, unul dintre cei mai activi politicieni USR din Cluj, cunoscut pentru implicarea sa în diverse inițiative legislative și proiecte transnaționale. În mod surprinzător, Bordei nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a fi inclus pe lista delegaților care vor vota pentru stabilirea candidaților la alegerile parlamentare. Singura lui șansă să mai prindă un loc pentru Senat este să fie votat în 22 septembrie de cât mai mulți delegați din afara municipiului.

De asemenea, consilierii județeni Elena Muscă și Cătălin Sălăgean au pierdut pozițiile de delegați. Ambii sunt figuri cunoscute pentru activitatea lor politică locală, Sălăgean a fost chiar președintele USR, înaintea fuziunii cu PLUS. Elena Muscă s-a făcut respectată în Consiliul Județean mai ales pe problemele de mediu abordate.

Alexandra Oană abia a prins un loc printre delegați

Un alt caz este cel al consilierului local Alexandra Oană, care a obținut doar 80 de voturi. Ea a reușit să prindă un loc pe lista delegaților în urma unei trageri la sorți.

Oană a fost unul dintre cei mai activi consilieri locali în ultimii ani. Alături de Adriana Cristian și Călin Groza, Alexandra Oană a fost un ghimpe în coasta lui Emil Boc, promovând numeroase inițiative în domeniul educației și sprijinind mediul cultural.

Scopul este acela ca delegații să voteze „pe cine trebuie; oricine are o altă abordare trebuie eliminat. Numai că în felul acesta ei nu văd că își fac rău singuri. Sau poate nu le pasă.

Un semnal de alarmă pentru valorile USR

Aceste rezultate au alimentat criticile conform cărora USR își pierde direcția și nu mai recunoaște valorile interne care au contribuit la creșterea și succesul partidului. Este tot mai evident până la a nu mai mira pe nimeni că există interese de grup care favorizează doar anumite persoane. Criticii susțin că există un nucleu de oameni, parte dintr-o „gașcă”, care controlează deciziile și influențează cine primește șansa de a candida la viitoarele alegeri parlamentare.

Deși USR a fost construit pe promisiunea de a aduce în prim-plan politicieni tineri, cu idei noi și neînregimentați în vechile tipare politice, aceste controverse din interiorul organizației Cluj ridică întrebări despre coerența și integritatea procesului intern de selecție.

În aceste condiții, există șanse mari ca partidul să sufere un eșec usturător la alegerile din decembrie, unii analiști sunt de această părere. O astfel de situație, culmea, ar putea fi benefică, întrucât USR Cluj are nevoie să se reseteze.

 

About