GALERIE FOTO. O comună uitată de timp și vremi din județul Cluj a intrat în vizorul dezvoltatorilor imobiliari. Proiect propus pe 2,4 hectare

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2979 Vizualizări.  

Un proiect imobiliar care va fi dezbătut în următoarea ședință a Comisiei tehnice de urbanism de joi, 28 septembrie, de la Consiliul Județean ar putea aduce plus-valoare imaginii unei comune din județul Cluj, uitată pe nedrept, poate, de timp și vremi.

Ne referim la comuna Câțcău, aflată în partea extremă a județului Cluj, la aproximativ 75 de kilometri de Cluj-Napoca. Comuna se află în nordul județului, la graniță cu județele Sălăj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. În comună nu există până în acest moment nicio investiție majoră.

Drumul de la Cluj-Napoca până la Câțcău poate fi parcurs într-o oră și jumătate

Comuna Câțcău este nealterată de urbanul pe care îl știm noi, iar pitorescul ei este desăvârșit. Are în jur de 1.500 de locuitori și cuprinde trei sate: Câțcău, Muncel și Sălișca.

23.900

de metri pătrați reprezintă suprafața totală destinată acestei dezvoltări imobiliare și este formată din două parcele: una de 7.500 de metri pătrați, cealaltă de 16.400 mp.

Revenind. În ședința CTATU, un investitor propune construirea unor cabane/case de vacanță/glamping pe o suprafață de 23.900 de metri pătrați (aproximativ 2,4 hectare).

Zona studiată se află în extravilanul localității Câțcău, în apropiere de intravilanul acesteia, în afara perimetrului de protecție față de obiective cu valoare de patrimoniu.

Parcelele studiate sunt în proprietatea unui investitor privat: Sergiu Ionuț Repede.

Prin documentația realizată de s.c. Kas Arhitecture & Design Studio s.r.l., proiectantul propune introducerea în intravilan a două parcele, una de 7.500 de metri pătrați, cealaltă de 16.400 de metri pătrați.

Zona studiată este localizată la nord față de vatra satului, iar accesul pe teren se face direct din drumul public comunal.

VECINĂTĂȚI:
• la nord – gospodărie situată în extravilan;
• la est – drumul public;
• la sud – gospodărie situată în extravilan;
• la vest – gospodărie situată în extravilan.

Regimul de înălțime: max 3 nivele D/S+P+E/M

Conform documentației, lucrarea va fi realizată în scopul sistematizării rurale și turistice a zonei, în vederea
constituirii unei zone de locuire rurală, precum și a funcțiunilor complementare necesare (case de
vacanța, turism/agrement/glamping).

Principalele obiective ale proiectului

  • configurarea unei trame stradale care să fie nu doar eficientă, ci să asigure și calitatea vieții utilizatorilor din zonă. Zona verde va fi străbătută de alei pietonale;
  • apropierea de contextul natural prin adaptarea la teren a construcțiilor dedicate locuirii sau cazării, cât și prin integrarea și amenajarea spațiului natural în vederea petrecerii timpului liber, sport și agrement.

Beneficiarul dorește ca investiția propusă să aibă un impact pozitiv atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, favorizând dezvoltarea întregii zone.

CITAT

„Proiectul propus va avea un impact pozitiv asupra mediului social din zonă, prin crearea unor noi locuri de muncă în timpul lucrărilor de exploatare, amenajare și funcționare, cât și prin atragerea utilizatorilor de pretutindeni. Activitatea propusă nu va genera poluanți de natură să pericliteze sănătatea populației sau mediul înconjurător. Activitățile propuse nu vor afecta negativ flora și fauna zonei, ci le vor promova mai degrabă prin educatie, încurajând astfel convietuirea dintre om și natură. Activitatea propusă prin proiect nu generează poluanți care ar putea afecta semnificativ calitatea solului”.

Fragment din proiectul care urmează să fie prezentat în ședința Comisiei tehnice de urbanism de la CJ Cluj

Beneficiarul prezentei lucrări este o persoană privată, în a cărei proprietate se află zona studiată.

Departe de agitatia urbană

Conform memoriului tehnic, prin acest proiect, investitorul își propune să atragă populație tânără din afara localității, să îi încurajeze pe localnici să își promoveze tradițiile și obiceiurile și să ofere astfel publicului interesat oportunitatea de a petrece timpul într-o zonă de agrement, departe de agitația urbană.

Investitorul privat va suporta costurile de branșamente, construire imobile și împrejmuiri, se mai arată în memoriul tehnic.

Proiectul a fost realizat de s.c. Kas Arhitecture & Design Studio s.r.l. din Cluj-Napoca, iar beneficiarul este un investitor privat: Sergiu Ionuț Repede.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.