GALERIE FOTO. Mega-proiectul cu 1.600 de apartamente trebuie revăzut. Este „îndrăzneț”, primarului îi place, Tișe este nemulțumit de densitate
Mega-proiectul imobiliar cu 25 de blocuri din Baciu a primit aviz nefavorabil în ședința de joi, 9 martie, a Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. Altfel spus, investiția este considerată pentru moment inoportună. Arhitecții vor trebui să revină cu îmbunătățiri.
1.600
de apartamente sunt incluse în acest proiect.
Proiectul se referă la construirea a 25 de blocuri pe o suprafață totală de 15,5 hectare. Beneficiarii și-au asumat construirea unor dotări publice: o creșă, o grădiniță, un parc generos, la limită cu municipiul Cluj-Napoca, și un drum pe trei benzi care să conecteze cartierul de strada Valea Seacă.
Conform proiectului prezentat în ședința de astăzi de arhitectul Vlad Negru, de la biroul TransForm, clădirile urmează să fie edificate în patru etape.
Cele patru faze conform planșelor
Sunt propuse unități comerciale și de servicii. Parcul va avea în prima fază peste 7.000 de metri pătrați, apoi se va extinde. Proiectul se află în faza avizului de oportunitate.
Beneficiară este societatea Bio Green House.
La începutul prezentării, arhitectul Vlad Negru a explicat necesitatea edificării acestui ansamblu rezidențial prin faptul că populația comunei Baciu crește în fiecare an cu 3,2%. El a citat date din Institutul Național de Statistică, conform cărora în 2021 populația comunei avea în jur de 12.000 de locuitori, iar, în ritmul actual de creștere, peste 20 de ani ar ajunge la 30.000.
Citește și acest articol: Mega-proiect pe 15,5 hectare. Cuprinde ansamblu de locuințe, parc de joacă, magazine, creșă și grădiniță
155.018
de metri pătrați este suprafața totală a amplasamentului studiat. Adică peste 15,5 hectare.
Proiectul cuprinde 25 de imobile de diferite înălțimi. Cele mai înalte vor avea subsol, demisol, parter, nouă etaje întregi și unul tehnic.
Beneficiarii și-au asumat construirea unui nod rutier cu sens giratoriu, la accesul principal. Arterele rutiere din interior vor avea două benzi, piste de biciclete și trotuare.
Dani Susan, proprietarul terenului. Sursa foto: captură ședința CTATU
Proiect discutat timp de o oră și jumătate
Discuțiile la acest proiect au durat o oră și jumătate, un lucru foarte rar întâlnit în ședințele CTATU de la Consiliul Județean. De regulă, timpul alocat pentru un proiect simplu este de 5-10 minute, iar pentru proiecte complexe 30-45 de minute.
Proiectul nu i-a plăcut lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și, totodată, cel care conduce ședințele Comisiei de urbanism.
„Nu atât numărul lor, ci densitatea mă preocupă. Desigur, asta raportat la numărul de persoane care vor locui și la accesul lor la drumuri, circulații ș.a.m.d.”, a spus Tișe.
„Aș vrea să punctez obiectivele de utilitate publică din acest proiect: parcul se face și se donează integral, grădinița (cu 200 de locuri – n.r.) se face în etapa a treia și va fi donată. Creșa va fi construită printr-un program guvernamental. Partea de drumuri și circulații se donează în totalitate, contribuție la nodul rutier”, a explicat Vlad Negru.
„Da, dar una e o zonă cu 25 de blocuri, și alta e o zonă cu trei blocuri. Utilitățile trebuie gândite și raportate la numărul posibil de locatari. Sigur, dacă e să mă întrebați pe mine s-ar fi putut construi un parc extraordinar aici, pe 15 hectare. Și oamenii ar fi fost mult mai fericiți, iar primăria ar fi putut să despăgubească proprietarul. Baciu duce lipsă de parcuri”, a transmis președintele CJ.
Tișe a făcut un calcul referitor la numărul posibil de locatari ai acestei zone: 1.600 de apartamente x 2-2,5 persoane pe fiecare apartament = 3.200 – 4.000 de locatari.
„Cât populația unei mari comune din județul Cluj”, a exclamat Alin Tișe. Șeful deliberativului clujean a fost nemulțumit și de faptul că proiectul prevede introducerea în intravilan a unei suprafețe aproape duble decât intravilanul existent în proiect.
A intervenit Radu Spânu, membru în Comisia de urbanism, care a spus că „este o abordare foarte îndrăzneață”, dar care poate fi revăzută.
„Firește că se pot face și alte variante. Am o obiecțiune la șirul acelor blocuri din vest care, îl citez pe domnul președinte, aduce cu un <cartier chinezesc>. O revedere pe această documentație este optimă”, a opinat Radu Spânu.
La rândul său, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a subliniat ideea că ansamblul va avea foarte mulți locatari și, implicit, vor fi foarte multe mașini.
„Ideea e că tot ce înseamnă acest ansamblu să aibă conexiunea la viitoarea centură metropolitană. Sunt aici două străzi, Viilor și Platanilor, care printr-o viitoare modernizare ar putea să asigure o conexiune a acestui cartier, ba chiar a întregii localități Baciu nu doar pe drumul național, ci și cu centura metropolitană”, a fost de părere arhitectul șef al județului Cluj.
Claudiu Salanță a mai recomandat ca proiectul să cuprindă birouri la parter care ar putea interesa posibili investitori și care ar face ca locatarii să lucreze aici și astfel să se reducă dependența de Cluj. În plus, arhitectul șef al județului a fost de părere ca proiectul să fie dezvoltat doar în prima sa fază din cele patru. De asemenea, Claudiu Salanță i-a recomandat proiectantului să țină cont de utilități (apă, canalizare, electricitate) dat fiind că ansamblul cuprinde 25 de imobile cu mii de apartamente.
În ședință a fost prezent și primarul comunei Baciu, Balazs Janos, care a spus că nu se opune dezvoltării proiectului. Edilul din Baciu chiar a lăudat proiectul, susținând că, până la această dată, comuna n-are un parc nici pe sfert cât cel prezentat în proiect.
Propunere: aviz nefavorabil și revenire în CTATU
Alin Tișe s-a interesat și de regimul de înălțime a imobilelor din vecinătatea proiectului, printre care și biserica ortodoxă din Baciu. Apoi, el i-a cerut proiectantului să țină cont de viitorul PUG al comunei Baciu, care se află acum în lucru. Ulterior, el a propus un „aviz nefavorabil” și o revenire cu proiectul într-o viitoare ședință cu modificările pe planșe.
„Rămâne să reveniți cu un studiu doar pentru intravilan. De asemenea, PUG-ul comunei să fie în concordanță cu investiția. Să țineți cont și de vecinătăți, acces, regim de înălțime. Asta este ce avem acum. Noi nu avem o problemă cu investiția în sine. Așteptăm modificările la o următoare ședință”, a încheiat Alin Tișe.