GALERIE FOTO Mega-proiect pe 15,5 hectare. Cuprinde ansamblu de locuințe, parc de joacă, magazine, creșă și grădiniță

Autor  admin   în       2 years în urmã     14975 Vizualizări.  

Un mega-proiect imobiliar urmează să fie dezbătut în ședința de joi, 9 martie, a Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. Arhitectul șef este chemat să constate oportunitatea realizării acestei investiții private.  

Media9 vă oferă cele mai importante informaÈ›ii despre acest ansamblu imobiliar. Terenul dedicat proiectului se află pe „graniÈ›a” dintre Cluj-Napoca È™i Baciu; se întinde pe 15,5 hectare, iar clădirile urmează să fie edificate în etape.

Beneficiară este societatea Bio Green House; proiectantul general este biroul de urbanism și arhitectură TransForm din Cluj.

155.018

de metri pătrați este suprafața totală a amplasamentului studiat. Cum spuneam, peste 15,5 hectare.

Pe planșă sunt 25 de imobile de diferite înălțimi. Cele mai semețe vor avea subsol, demisol, parter, nouă etaje întregi și unul tehnic. Așa cum se vede din randări, designul este modern, cu multă sticlă. Fațadele pot diferi în proiectul final, întrucât la faza obținerii avizului de oportunitate nu era obligatorie planșa cu arhitectura imobilelor.

Imaginile arată foarte bine, respiră un alt aer decât majoritatea imobilelor din Baciu/Calea Baciului.

Beneficiarii și-au asumat construirea unui nod rutier cu sens giratoriu, la accesul principal. Arterele rutiere din interior vor avea două benzi, piste de biciclete și trotuare, iar conexiunea cu strada Valea Seacă se va face pe trei benzi auto.

Proiectul propune spații verzi, o creșă, o grădiniță, parc de joacă pentru copii, unități comerciale și de servicii. Parcul va avea în prima fază peste 7.000 de metri pătrați, apoi se va extinde.

Unde se află terenul studiat

Conform memoriului tehnic, terenul pe care se doreşte investiția se găsește parțial pe teritoriul administrativ al comunei Baciu, în intravilan și extravilan, parțial pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca.

Folosinţa actuală: curți construcții și teren arabil conform CF-urilor. Suprafața de teren din acte este de 110.912 mp, dar suprafața totală de studiu este de 155.018 mp.

Zona mixtă cu locuire și servicii/comerț a fost gândită lângă axul principal de circulație. Locuirea colectivă se va întinde pe restul parcelei studiate, iar zona de parc este poziționată central.

Cele patru faze ale proiectului imobiliar din Baciu 

Proiectul va avea 4 etape. Obiectivele de utilitate publică în funcție de succesiunea fazelor sunt:
Faza 1:
• Donarea terenului pentru construirea creșei, S = 217+1590 mp;
• Amenajare parc; S = 7.504 mp;
• Contributie pentru amenajarea nodului rutier între strada Jupiter și DN1.

Faza 2:
• Amenajare parc – Extinderea spațiului verde: S = 3.345 mp.

Faza 3:
• Realizarea legăturii cu Valea Seacă, 3 benzi auto, pistă de biciclete, trotuare (Profil 16,5 m) cu o lungime de 526,5 metri.
• Realizarea grădiniței: S = 711 mp.

Faza 4:
• Amenajare parc – Extindere spațiu verde: S = 978 m

În vecinătatea zonei de studiu se regăsește preponderent funcțiunea de locuire colectivă cu un regim de înălțime până la P+7+R. Propunerea respectă regulamentul existent și se încadrează în funcțiunile admise, aceasta prezintă un ansamblu mixt cu funcțiuni complementare și zonă de parc.

Pentru fiecare parcelă sunt prevăzute acces auto și pietonal, acces în parcajul subteran care va gazdui majoritatea necesarului de parcări pentru imobil. Pentru parcelele cu funcțiune mixtă locurile de parcare vor fi suplimentate datorită funcțiunii de comerț și servicii.

Necesarul locurilor de parcare a fost calculat conform regulamentului aflat în vigoare, pentru cele 2 tipuri de relgementări: funcțiune mixtă, locuire colectivă și învățământ. S-au dispus parcări în lungul străzii pentru a susține vizitatorii și pentru a evita situații de improvizare a locurilor de parcare.

Conform documentației, costurile generate de investiție vor fi suportate în întregime de către învestitor.

Sursa foto & randări: s.c. TransForm s.r.l. Cluj-Napoca

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.