GALERIE FOTO Cartier nou. Un dezvoltator imobiliar propune peste 1.000 de apartamente, construite pe 10 hectare

Autor  admin   în       3 years în urmã  

Un proiect grandios e pus în dezbatere în ședința de joi a Comisiei de urbanism a Consiliului Județean Cluj. Un dezvoltator imobiliar vrea să construiască un cartier de blocuri în Apahida, unde ar urma să locuiască peste 3.000 de persoane.

Dezvoltatorul imobiliar Estimo SRL cere în ședința de Urbanism de joi, 17 martie, PUZ – introducerea unei suprafețe de 92.800 de metri pătrați în intravilan pentru construire ansamblu mixt, locuințe  și funcțiuni complementare, amenajare acces și circulații. Proiectul se află în stadiul de aviz consultativ.

Conform documentației, sunt estimate 1.119 apartamente. Pentru o suprafață de 81 mp construiți, s-au luat în calcul două persoane. Prin urmare, totalul estimat este de 2.238 de persoane. Dezvoltatorul imobiliar Estimo SRL are o mare experiență pe piața din Apahida.

Potrivit documentației realizată de Trans Form din Cluj, biroul de arhitectură condus de Vlad Negru, ansamblul de locuințe va avea un spațiu extrem de generos de verdeață. Spațiile verzi sunt organizate sub forma unei rețele pe întreg amplasamentul, astfel încât să valorifice cadrul natural.

Într-o poziție dominantă se află un scuar generos, cu o suprafață de aproximativ 6.000 mp, cu acces public nerestricționat, chiar în mijlocul ansamblului imobiliar.

Scuarul va fi amenajat cu locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete, zone de odihnă și teren de sport.

În plus, conform proiectului, vor fi construite o creșă și o grădiniță.

Proiectul are susținerea Primăriei Apahida, care dorește să dezvolte comuna spre est – nord est, prin construcția de blocuri. Pe de altă parte, ansamblul propus de Estimo SRL va avea un regim de înălțime de P + 4 etaje, iar la parterul clădirilor de la stradă vor fi spații comerciale.

Terenul se află în nord-estul comunei Apahida

Potrivit memoriului realizat de firma de proiectanți, terenul studiat este situat in extravilanul comunei Apahida, in afara perimetrului de protecție a valorilor istorice si arhitectural-urbanistice. Amplasamentul se află în nord-estul comunei Apahida, pe traseul DN16, în zona numită Tăul Maierului.

Urbaniștii de la Trans Form au explicat că circulația rutieră se desfășoară pe DN16, iar accesul pe parcela în studiu se realizeză de pe un drum de pământ care se intersectează cu DN. În viitor, legătura spre estul comunei va fi asigurată de drumul Transregio TR35.

Circulații auto, velo și pietonale și drum lat de 13,5 metri

S-au propus circulații auto, velo și pietonale care să deservească întreg amplasamentul și sa permită în viitor posbilități de racordare la parcele învecinate. Accesul din DN16 se realizează printr-o intersecție tip T cu bandă suplimentară. Din intersecție se propune modernizarea drumului existent la o lățime de 13.5 m și realizarea unui drum colector cu profil de 13,5 metri, care să străbată situl pe latura nordică și să se întoarcă pe latura sudică. Între cele două colectoare se vor realiza drumuri de legătură cu profil de 9 metri.

Spațiile verzi vor ocupa 36% din cele aproape 10 hectare

Configurarea spațiilor verzi s-a propus pornind din dorința de a crește calitatea locuirii. Structura spațiilor verzi este în sistem interconectate cu rețelele de circulație, astfel încât toți locuitorii ansamblului să beneficieze de ele. În centrul ansamblului, se află un spațiu verde generos amenajat cu locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete, zone de odihnă și teren de sport. În cadrul propunerii s-au delimitat două tipuri de spații verzi:
– Spațiu verde public;
– Spațiu verde cu caracter privat de la nivelul parcelelor.

Spațiul verde propus (public și privat) reprezintă 36% din suprafața reglementată (92.800 mp).

Potrivit memoriului realizat de proiectanți, alimentarea cu apă se va realiza prin branșament la rețeaua existentă în zonă. Soluția de canalizare se va stabili împreună cu proiectantul specializat. Alimentare cu energie electrică.
Alimentarea cu gaze naturale se va realiza prin branșament la rețeaua existentă în zonă. Gospodărirea comunală se va face pe parcelele în proprietate privată. Colectarea deșeurilor se va face în sistem selectiv pe patru fracții, în spații special amenajate.

Dezvoltatorul imobiliar Estimo SRL a mai propus un alt proiect de amploare în urmă cu 5 luni. 

Proiectul propus pe dealul Dărăuaș din Apahida este compus din șase blocuri, 330 de apartamente, 380 de locuri de parcare, parc cu multă vegetație, locuri de joacă și terenuri de sport.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.