GALERIE FOTO. Au început lucrările de refacere la „Drumul Bistriței”. Ce tronsoane sunt vizate și cât vor dura

Consiliul Judeţean Cluj a început lucrările de refacere la „Drumul Bistriței”. Proiectul CJ Cluj are o denumire foarte lemnoasă: „Măsuri de intervenție imediată pentru asigurarea condițiilor optime de circulație” pe sectoarele de drum DJ 172A limită cu județul Bistrița-Năsăud – Țaga și DJ 161G Sucutard – Chiriş – Petea – Palatca – Vaida Cămăraş – DN 16, parte a Drumului Bistriței – Lot 1”.
Trecând peste asta, să vedem despre ce e vorba.
Sunt vizate, astfel, tronsoanele situate pe DJ 172A, între km 33+000 și km 39+452, respectiv drumul județean 161G, între km 0+000 și km 18+406.
Lucrări începute. Termen de execuție: 4 luni
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, lucrările au demarat la începutul acestei săptămâni și au un termen de execuție de maximum patru luni.
„După problemele avute cu vechiul constructor, cu care am reziliat contractul din cauza nerespectării clauzelor, vom executa lucrări de punere în siguranță a drumului și de asigurare a unor condiții optime de circulație.
Cele două drumuri județene sunt extrem de importante atât pentru această parte a județului, cât și pentru legătura directă cu județul Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește continuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, vom organiza o nouă licitație pentru execuția acestora”, a declarat, marți, 10 mai, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În ce constau lucrările
În funcție de starea în care se află sectoarele de drum vizate, lucrările constau în remedierea degradărilor structurale prin frezarea suprafețelor afectate și realizarea unui tratament bituminos, semnalizarea în mod corespunzător a întregului traseu, asigurarea colectării, scurgerii și evacuării apelor, dar și asigurarea stropirii cu apă în interiorul localităților, în perioada caldă, pentru prevenirea apariției prafului în mari cantități.
Lucrări foarte proaste. 76 de miloane de lei pentru 32 de kilometri
Reabilitat în urmă un an, pe bani foarte mulți, drumul judeţean dintre Cluj şi Bistriţa-Năsăud s-a distrus la sfârșitul anului trecut, din cauza lucrărilor foarte proaste făcute de firma care a câștigat licitația.
Drumul de aproximativ 32 de kilometri, început în 2015, a costat 75.799.832,58 lei lei, din care 64.252.046,47 lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (85%), 9.826.783,57 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național (13%) și 1.511.812,87 lei cofinanțare de la Consiliul Județean Cluj (2%).
CJ a anunțat reparații pentru tronsonul din județul Cluj
Consilierii județeni clujeni au aprobat, în ședința de miercuri, 27 aprilie 2022, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investiții „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională -Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriței”.
Este vorba de modernizarea a trei tronsoane de drumuri județene, DJ 172A (limita județului Bistrița-Năsăud – Țaga), DJ 161G (Sucutard – Chiriș – Pălatca – Vaida Cămăraș), respectiv DJ 161 (intersecția DN 16 – Gădălin – Bonțida – DN 1C).
Drumul Bistriței folosește, preț de câțiva kilometri, DN16 (Apahida – Mociu), care momentan nu are nevoie de modernizare.
Traseul Regional Transilvania Nord este o cale de legătură nouă între județele Sălaj, Cluj și Bistrița-Năsăud.
Proiectul a demarat în 15 decembrie 2015 și avea termen de finalizare în vara anului 2020, apoi pe 31 iulie 2021. Evident, este în mare întârziere. Traseul a fost împărțit pe mai multe sectoare de drum. Pentru cele două loturi din județul Cluj au executat lucrări firmele Diferit și Dacia Asphalt.
Beneficiarul n-a fost mulțumit de calitatea lucrărilor realizate de firma Diferit și a reziliat contractul.
Valoarea totală a proiectului „Drumul Bistriţei“ este, după cum arătam mai sus, de aproximativ 75,8 milioane de lei, finanţarea europeană fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
De cealaltă parte a DN1C, spre Sălaj, lucrările sunt gata. Șoseaua de aproximativ 32 de km Răscruci – Borșa – Vultureni – Așchileu – limită cu județul Sălaj a fost recepționată de Consiliul Județean Cluj în luna februarie 2021.
Sursa foto: Consiliul Județean Cluj