Frumusețea arhitecturii de la țară. Cine spune că nu poate fi și rural, și modern, în același timp?

De foarte multe ori, românii evadați din mediul urban în cel rural, sau reîntorși la țară, se încăpățânează să își construiască locuințe ca la oraș. Nu țin cont de specificul zonei, de încadrarea în peisajul local.
Sunt locuri unde au „scăpat” astfel de piese de arhitectură, care arată grotesc. Și probabil nici proprietarul nu mai este atât de mândru pe cât era la început. Dar sunt și contraexemple.
Apar tot mai multe modele de bune practici sau, dacă vreți, de bun gust. Un asemenea caz descoperim la Săvădisla: acolo s-a autorizat o casă simplă, dar elegantă, cu materiale locale, adică mult lemn.


Casa a fost în așa fel gândită încât să poată fi locuită de trei generații: bunica la parter, adulții și copiii la mansardă. Suprafața construită este de 132 de metri pătrați, iar suprafața desfășurată parter + mansardă este de 248 de metri pătrați.
S-a ținut cont de specificul din zona Călatei
„Nu e o casă foarte mare, dacă ținem cont că acolo vor locui șase persoane. Suprafața pentru fiecare persoană este mai mare decât minimele din normative, care sunt exagerat de mici, dar nu foarte mare. S-a ținut cont de specificul local, nu de zona aceea din Săvădisla care s-a dezvoltat haotic, ci de specificul din zona Călatei, cu acoperiș în pantă, țiglă ceramică de culoare natur, placări de lemn și tencuieli simple, albe, oneste.
Nu este nicio șmecherie la casa asta. E o casă simplă, dar frumoasă, care se încadrează și în natură, și în specificul locului”, a explicat arhitectul.
La acest proiect au lucrat, în afara arhitectului Bokor Milan, Vass Andrea (vizualizare) și Bokor Abel (inginer structură).
Comisia de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj a emis autorizația de construire pentru acest proiect, este finalizat și proiectul tehnic de execuție, iar clienții sunt în faza de a alege un executant. O casă cu o asemenea structură, arhitectură, mobilată și utilată costă aproximativ 200.000 de euro.
