FOTO. Cea de-a 12-a ediție Jazz in the Park, un basm muzical

Autor  Diana Moldovan   în       1 lunã în urmã     376 Vizualizări.  

Cea de-a 12-a ediție a festivalului Jazz in the Park, desfășurată între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a fost o adevărată revelație muzicală. Cu un mix captivant de sunete și stiluri, această ediție a fost una memorabilă și a adus în fața publicului o diversitate de artiști de renume mondial. Cei trei headlineri de excepție — Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio — au transformat fiecare seară într-o experiență unică, plină de energie și emoție.

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox a electrizat publicul cu reinterpretările lor unice ale hiturilor moderne în stilul anilor ‘50. Cymande, legendara trupă britanică, a luminat seara cu mesajele lor de pace și armonie. Cu influențe funk și soul care au definit muzica anilor ’70, muzica lor a fost trăită la unison de toți fanii prezenți la concert. Avishai Cohen Trio, a oferit finalul perfect de festival, printr-un show muzical profund.

Pe lângă headlineri, festivalul a găzduit și o pleiadă de artiști excepționali, inclusiv Manu Katché, Orchestra Baobab din Senegal, Tigran Hamasyan Trio și Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care au creat amintiri speciale publicului auditor. Atmosfera a fost completată de Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic și Quinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA și Wasted Generation, și de seturile vibrante susținute de DJ-i renumiți precum DJ Hefe, Andi Moisescu, și Moss Farai, oferind fiecărei seri o energie unică.

Jazz in the Park 2024 a fost, fără îndoială, cea mai bună ediție de până acum, un adevărat festin muzical care a transformat pentru trei zile Parcul Etnografic din Cluj într-o lume a sunetelor și a experiențelor. Pe lângă concerte, gospodăriile din parc au fost animate de o varietate de activități interactive, precum ateliere de percuție, lecții de muzică pentru toate vârstele, experiențe culinare și degustări de vin. „Întâlnirile pe prispă” au revenit cu o nouă ediție, aducând într-una dintre ogrăzile parcului discuții tihnite și inspiraționale cu artiști de renume și specialiști din domeniul muzicii și al evenimentelor. Fanii au putut să asculte povestea celor de la Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Tigran Hamasyan. Festivalul a fost completat de târguri de viniluri, ridicări cu balonul cu aer cald și multe alte activități care au transformat Parcul Etnografic într-un loc vibrant și plin de energie ce au lăsat publicul îmbogățit cultural și spiritual.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Suntem foarte mulțumiți de cum ieșit ediția aceasta. S-a simțit că festivalul este mult mai matur și mai bine pus la punct. Simt că am reușit să ne ridicăm la un nivel superior față de ce făceam până acum. Sigur, s-a păstrat energia pozitivă și starea de relaxare, dar totul a fost mult mai bine pus la punct. Am reușit să facem o conexiune și mai profundă cu publicul nostru. Mai avem lucruri de îmbunătățit pe viitor, însă partea bună este că știm exact ce avem de făcut. Abia aștept ediția de anul viitor. Promitem ceva special. Sper că am dovedit deja asta prin anunțarea lui Ibrahim Maalouf. Ne vedem anul viitor!”

IBRAHIM MAALOUF la Jazz in the Park 2025 (6-8 iunie 2025)

La Jazz in the Park 2024, participanții au avut ocazia să își asigure abonamentele pentru cea de-a 13-a ediție a festivalului la cel mai bun preț. Această ediție a fost ultima organizată toamna, pentru că de anul viitor festivalul se mută în calendarul de evenimente și va fi organizat la începutul verii. Cea de-a 13-a ediție Jazz in the Park Festival va avea loc în 6-8 iunie 2025, în parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca și promite să fie și mai spectaculoasă.

Primul headliner a fost deja confirmat: celebrul trompetist Ibrahim Maalouf! Cu 18 albume la activ, Ibrahim Maalouf, a parcurs un drum impresionant de la câștigător al celor mai mari competiții internaționale de trompetă clasică la cel mai popular jazzman al scenei muzicale franceze, fiind primul artist de jazz din istorie care a umplut Accor Arena din Paris. Descoperit de legenda vie Quincy Jones și descris drept un „virtuoz” de către New York Times, Ibrahim a colaborat cu artiști de renume precum Wynton Marsalis, Angelique Kidjo, Melody Gardot și Marcus Miller, și a fost prezentat în 2021 pe Late Show-ul lui Stephen Colbert ca o adevărată legendă a jazzului.

Abonamentele super early bird pot fi achiziționate de pe iabilet.ro până la final de septembrie 2024.

​​

DESPRE JAZZ IN THE PARK

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul acesta, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2024 cuprinde:

  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie

  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august- 1 septembrie

  • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie

Detalii complete despre artiști și activitățile festivalului, precum și detalii despre bilete puteți găsi pe www.jazzinthepark.ro.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.