Face față crizelor! Șanse mici de prăbușire a pieței imobiliare – studiu

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1489 Vizualizări.  

Un studiu realizat printre sute de manageri de companii din România zugrăvește tabloul actual al economiei și aruncă o privire în viitor. Sunt vremuri atipice, venim după pandemiei, suntem într-o criză a materiilor prime și în plin război în Ucraina, cu urmări economice și umanitare, așa încât orice om responsabil are îngrijorări. Pe larg despre studiu AICI.

Ceea ce este interesant și pe nișa Media9 se referă însă la sectorul dezvoltării imobiliare. Nu este niciun secret că, deși construiesc asiduu, investitorii au emoții majore. “Dacă se prăbușește sectorul imobiliar?”. “Dacă vine o criză economică și puterea de cumpărare a cetățenilor va scădea?”.

Un “demo” am avut la startul războiului; timp de o lună, notarii au putut pleca în concediu; s-au realizat foarte puține tranzacții, pentru că oamenii au ținut de fiecare leu din buzunar.

Un slide din studiul Confidex ne arată că managerii români participanți la sondaj consideră că prăbușirea pieței imobiliare este (aproape) cel mai puțin fezabil scenariu. Doar prăbușirea bursei este creditată cu șanse mai puține.

În ceea ce privește optimismul managerilor, cei mai pesimiști sunt cei din agricultură. Atmosfera în rândul managerilor din construcții nu strălucește, având în vedere creșterea prețurilor la materiile prime, dar este pe plus.

La Cluj, o mai mare îngrijorare pentru dezvoltatori o reprezintă modul în care administrația înțelege să (nu) avizeze proiectele. Acolo există un blocaj major, care îi determină pe tot mai mulți investitori să își cheltuie banii în altă parte. Dezvoltatorii plătesc greșelile Primăriei, care nu a reușit să stăpânească traficul nici prin politici publice, nici prin realizarea de infrastructură nouă.

Studiul CONFIDEX S1 2021 acoperă un eșantion de 403 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie și energie electrică; construcții; comerț; transport, distribuție, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs și manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Datele studiului au fost culese în perioada 28 martie – 29 aprilie 2022.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.